Реклама / Ads
1| 3872 |03.05.2019 НОВИНИ

ООН: Унгария не дава на бежанците храна

.
Унгария съзнателно лишава от храна мигранти, на които е отказано убежище, установи ООН.
 

Организацията осъди антиимигрантската политика на министър-председателя Виктор Орбан и подчерта, че това е в нарушение на международното право, съобщи БТА.

 

„Най-малко 21 мигранти, които очакват да бъдат експулсирани, са били лишени от храна от унгарските власти, в някои случаи до 5 дни, от август 2018 г., сочат информации, получени от службата на върховния комисар на ООН по правата на човека.

 

През септември миналата година върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет вече обвини Унгария, че не дава храна на мигранти, държани в транзитни зони по границата със Сърбия. Унгарските власти обещаха да прекратят тази практика след предупреждение от Европейския съд по правата на човека, припомня Франс прес.

 

„Въпреки това съжаляваме, че при липсата на ясна промяна в законовата рамка, докладите сочат, че тази практика продължава”, заяви днес говорителката на службата Равина Шамдасани.

 

Тя посочи, че след като молбата им за убежище бъде отхвърлена, всички пълнолетни мигранти, с изключение на бременните жени и кърмачките, „съзнателно са лишавани от храна”. Това може да доведе до недохранване, да увреди здравето им и по същество е нехуманно, подчерта Шамдасани.

 

В началото на седмицата унгарското правителство заяви на официалния си сайт, че „кандидатите за убежище, чиито молби са в процес на проучване, продължават да получават хранителна помощ и подслон, както винаги е било”. В същото време то отбеляза, че „Унгария не носи отговорност за тези, които не подават молби за убежище, нито за онези, чиито молби са отхвърлени”.

 

Правителството на Орбан каза още, че тези хора са свободни да напуснат Унгария и да се върнат по посока на Сърбия.

 

Службата на върховният комисар на ООН по правата на човека отхвърли този аргумент и подчерта, че в резултат на тези „доброволни заминавания” мигрантите може „да влязат нелегално в Сърбия, нарушавайки сръбския закон”. „Насърчаваме Унгария да спазва задълженията си по отношение на човешките права спрямо хората, лишени от свобода, които са в транзитни зони или в центрове за задържане, където не могат да се издържат”, призова тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4623 |02.05.2019 Продават на търг с тайно наддаване Гигинския манастир . 0| 3896 |02.05.2019 Похитителят от Сливен поиска предсрочно освобождаване . 0| 3752 |02.05.2019 ЕК дава на 20 000 младежи да пътуват безплатно в Европа . 1| 3606 |02.05.2019 Дават 3 млн. лв. за обновяване на гара Подуяне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads