Реклама / Ads
0| 4720 |29.12.2015 НОВИНИ

Опасен въздух в половин България

.
перник, София и Благоевград - най-замърсени
Опасен въздух в половин България! Екоминистерството предупреждава, че на места праховите частици са два пъти над нормата заради мъглите и въглищата за отопление. Къде е най-сериозното замърсяване и как ни се отразява?
 
През последните дни над допустимите стойности на прах са  измерени в почти цяла Западна и Югозападна България, както и в накои от централните и източните части на страната. Данните показват, че най-замърсен е въздухът в градовете Перник, София и Благоевград. Там праховите частици са 3 пъти над нормалното.

Интензивен трафик по празниците и повишена употреба на дърва и въглища. В комбинация с гъста продължителна мъгла и липса на вятър. Резултатите са налице - опасните прахови частици се задържат задълго на повърхността на земята.

„Във всички по-големи населени места се забелязва превишаване на нормата. От два до три пъти и половина”, обясни директорът на Дирекция "Мониторинг на околната среда" Валери Серафимов.

„Това вреди на дихателната система най-вече. Наблюдаваме увеличаване на броя на пациентите в нашите белодробни кабинети”, коментира пулмологът д-р София Ангелова.


„Контингентът, който е застрашен това са децата, възрастните хора и нашите пациенти с хронични белодробни заболявания”, добави д-р София Ангелова.

Под сериозен риск обаче са и хората в активна възраст. Данните за 2015-та показват, че замърсяването на въздуха е почти целогодишно.


„В 35 дни в годината е позволено нормата да бъде превишена. Повечето населени места са преминали тази норма”, отбелязва директорът на Дирекция "Мониторинг на околната среда" Валери Серафимов. Рекордьори са Видин, Плевен и Бургас. Над 100 дни в годината въздухът в тези градове е бил опасно мръсен.


Най-добрият съвет според експертите е дървата за огрев да се купуват още напролет - за да имат достатъчно време да изсъхнат до зимата. И още.


„Въглища, които са по-калорични, с по-малко съдържание на пепел. Най-еколого съобразното гориво е природния газ”, казва още директорът на Дирекция "Мониторинг на околната среда" Валери Серафимов.


Лекарите съветват, когато има мъгла, да се избягват дълги разходки на открито. Ако това обаче е невъзможно, вариантът е само един.„При излизане да слагат плътно плетени шалове”, коментира д-р София Ангелова.


В сряда ни очаква рязко понижение на температурите. Жълт код за студ и силен вятър е обявен за 12 области на страната. На места температурите ще паднат до минус 6 градуса.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4809 |18.12.2015 Магдалена Ташева „изгони“ половината депутати от ГЕРБ в парламента . 4| 4232 |15.12.2015 ЕК ни обеща с половин уста 4 млн. евро за бежанците . 7| 5160 |06.12.2015 Партийните субсидии наполовина и замразени депутатски заплати искат от ПФ . 21| 6337 |30.11.2015 Става напечено: СУ-34 е в сирийското небе с ракети "въздух-въздух"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads