Реклама / Ads
0| 27496 |05.06.2022 НОВИНИ

Орбан съсече унгарците, възползвайки се от извънредното положение

.
Виктор Орбан
Виктор Орбан нанесе неочакван удар на унгарците. Възползвайки се от въведеното извънредно положение той издаде укази за въвеждане на допълнителни данъци върху компаниите, намаляване на публичните разходи и намаляване на субсидиите за комунални услуги за населението.
 

Това съобщава агенция Bloomberg. Крутите мерки трябвало, според него, да стабилизират държавния бюджет, след като ЕС блокира плащанията към Унгария на милиарди евро от европейски фондове поради корупционни рискове и практики. Спирането на финансирането от ЕС уплаши правителството и пазара в Унгария, което накара свали курса на форинта до рекордно ниско ниво спрямо еврото. Според указите на Орбан разходите на държавния бюджет ще бъдат намалени с 6,1 милиарда долара през 2022-2023 г. От тях около 2,5 милиарда долара по-малко ще отидат за инвестиции. Що се отнася до корпоративния сектор, допълнителен налог от 10% върху нетните приходи се въвежда за банките през 2022 г. и 8% през 2023 г.

Нефтените компании, които внасят руски петрол, ще плащат 25% данък върху разликата в цената между руския петрол и петрола Brent. Телекомите и търговците на дребно ще плащат прогресивен данък върху нетните продажби, който се увеличава до 7% за приходите от телекомуникациите и 4,1% за продажбите на дребно, ако приходите надхвърлят 270 милиона долара. Авиокомпаниите трябва да плащат такса за заминаване на пътник от 10 евро за тези, които летят до Европа и около 30 евро за пътуващите в други континенти. Финансовите транзакции и акцизи, както и някои други по-малки такси в икономиката също ще бъдат увеличени или разширени според указа на Орбан.

Решенията на Орбан веднага предизвикаха недоволство сред населението. Експерти отправиха критики към премиера, който все повече се държи като диктатор, който не се съобразява с мнението на другите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3271 |02.06.2022 Орбан пак блокира петролното ембарго срещу Русия заради руския патриарх Кирил . 0| 4409 |01.06.2022 Орбан се дърпа, новите санкции на ЕС срещу Русия се отлагат . 0| 4210 |30.05.2022 Орбан обяви при какви условия Унгария ще се съгласи с шестия пакет от санкции . 0| 3230 |25.05.2022 Орбан въведе извънредно положение заради войната. Ще управлява с декрети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads