Реклама / Ads
0| 3177 |26.08.2022 НОВИНИ

Основни фактори, които определят стойността на имот за продажба

.
Имотът е една от най-сериозните инвестиции, които правим и е добре да сме наясно с неговата пазарна стойност във всеки един момент.
 

Каква е стойността на моя имот?


За определянето й се използват няколко метода:

 

·       Експертна оценка – вещо лице, въз основа на стандартизирани критерии преценява стойността на имуществото;

·       Данъчна оценка – необходима е при всяка продажба на недвижимо имущество. Обикновено е по-ниска от реалната, пазарна стойност на имота;

·       Пазарна цена – формира се обикновено на база на търсенето и предлагането и като се сравняват имоти със сходни на вашия имот характеристики – район, квадратура, етаж, състояние;

 

Основни фактори, които определят цената

 

·       Локация, училища, инфраструктура – местоположението на имота има най-голямо влияние върху неговата цена. Затова статистиките за средните цени на жилищата в даден квартал са най-добрия ориентир при изчисляване на стойността. Важен е микроклиматът в района, безопасността, наличие на детски градини и училища, близост до озелени площи, уреден градски транспорт, здравеопазване и добра търговска мрежа.

 

·       Тип строителство – най-предпочитано е тухленото строителството, следвано от конструкциите тип ЕПК. Съответно тези имоти са по-скъпи. Най-ниски са цените на жилищата в панелни блокове. Има значение и годината на строителството, наличието на асансьор, както и цялостното състояние на сградата.

 

·       Площ – площта на имота също е водещ фактор, определящ неговата цена. Общата квадратура се смята като се съберат застроената площ и идеалните части от сградата. Цената на квадратен метър обаче също варира в зависимост от локацията и типа строителството. Обикновено апартаментите в новите сгради са по-предпочитани.

 

·       Етаж – най-малко желани са първите и последните етажи, макар че и те имат своите предимства – лесен и бърз достъп, простор, гледка. Въпреки това обаче, обикновено тяхната цена е по-ниска, тъй като на партерните и първите етажи може да има проблем със сигурността, а на последните етажи – течове от покрива.

 

·       Изглед – обикновено апартаментите с хубав изглед се предлагат на по-висока цена. Гледката е въпрос на вкус – някои хора искат да виждат зеленина през прозореца, например парк, други обичат градския пейзаж, а трети харесват да гледат планината или морето.

 

·       Състояние на имота, жилищната сграда и входа – състоянието на жилището е фактор, върху който собствениците имат най-голямо влияние. Затова, ако се подготвите добре, освежите и подредите имота, имате много по-голям шанс да го продадете на добра цена. Важно е кога за последно е ремонтирано жилището, има ли сериозни повреди като течове, какво е обзавеждането, изложението и разположението на стаите. Купувачите обръщат внимание и на общите части. Колкото по-поддържана е сградата, толкова по-голям е шансът да реализирате успешна продажба.

 

·       Подобрения, които сте направили в имота – ако сте изградили качествена система за отопление и охлаждане, инвестирали сте в нови климатици, слънчеви панели, система за сигурност или енергоспестяваща дограма, това определено повишава стойността на вашия имот.

 

Могат ли лихвените проценти по ипотечните кредити да повлияят на стойността на имота?

 

Лихвените проценти на жилищните кредити определено влияят на стойността на имота. По-ниските лихви предполагат повече отпускани кредити и по-висока пазарна цена на имотите.

 

Искате да повишите стойността на своя имот?

 

Едно от нещата, които можете да направите, е да подмените старото обзавеждане, ако има такова. В магазин за мебели и осветителни тела GRANDecor ще намерите модерно обзавеждане и ефектно осветление на изгодни цени.

 

Дребните подобрения също ще повишат цената на имота ви. Пребоядисайте стените и таваните, реставрирайте старата дървена дограма, измийте прозорците и изперете пердетата, сложете нова постелка на входната врата, освежете гърбът на кухнята. Също така подредете жилището и премахнете излишните вещи за да осигурите простор и светлина.

 

Стойността на вашия имот зависи от много фактори, някои от които, не са под ваш контрол – локацията, площта, етажът, типът строителство и икономическите условия в страната. Въпреки това, вие може да повишите цената на имота си спрямо другите в района, като впечатлите купувачите с добре поддържано, чисто и приятно жилище.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6161 |26.08.2022 4 минути, без журналистически въпроси: Мистерия обви мерките, които Христов и Стоянов обсъдили с „Лукойл“ . 0| 2758 |21.08.2022 АПИ подписва договор за ремонта на основния път до ТЕЦ “Марица Изток - 3” . 0| 3038 |17.08.2022 Костадин Костадинов: Не участваме в разговори с партии, които са виновни за състоянието на страната . 0| 8794 |14.08.2022 Зеленски: Руските войници, които стрелят по Запорожката АЕЦ, стават специална мишена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads