Реклама / Ads
12| 5245 |11.01.2011 НОВИНИ

МЗ откри нарушения по случая в Горна Оряховица

.
Редица документални нарушения са извършени при лечението на бременната жена от Горна Оряховица, която изгуби бебето си. Резултатът е от проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит", назначена от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов във връзка със скандала, при който за смъртта на бебето бяха обвинени лекари от болницата.
 

На 28 ноември миналата година 17-годишната Боряна Георгиева от Лясковец потърсила Спешна помощ заради силни болки ниско в корема, започнали преди два дни. Филиалът в Горна Оряховица насочил момичето в АГ-отделението на МБАЛ „Горна Оряховица" с данни за бременност в 6-7 лунарен месец. В болницата била направена ехография на пациентката и тя била настанена в родилна зала.

На изследването обаче липсват данни за точния час и дата на провеждането му, като и имената на пациентката.
Според писменото становище на дежурния лекар - д-р Стефан Лазаров, той е направил епизиотомия (разрез, улесняващ раждането), пукнал е околоплодния мехур на момичето, от който са изтекли кално-зелени води. След това с един напън е изродил плод без видими признаци за живот, направил е абразио.

В историята на заболяването на пациентката обаче липсват данни за извършването на епизиотомия, за вида на околоплодните води, за плода - колко тежи, имал ли е признаци на живот, дишане, сърцебиене, определяне на гестационната седмица по морфологични критерии. Също така в официалната документация липсват данни за това дали е извършена реанимация, няма епикриза, данни за кръвната група на майката, не са изследвани хепатитните й маркери, въпреки че тези дейности са задължителни. Освен това не е изпратен материал от абортивен плод за хистологично изследване.

Констатирано е и разминаване в часовете на повикването на Спешна помощ - час на тръгване 15.40, час на пристигане 15.50, и часа на прием в болницата - 15.20. Липсва информация и за случая в рапорта на лекарите в АГ-отделението.

Всички тези пропуски показват, че не са спазени медицинските алгоритми за поведение в подобни случаи.

За констатираните нарушения ще се съставят съответните актове. По случая тече досъдебно производство, целият доклад е предоставен на прокуратурата, което не позволява пълното му представяне.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6175 |10.01.2011 Откриха 9 нарушения в мина „Джурково” . 2| 6071 |07.01.2011 Искат открит процес по делото "Белнейски" . 1| 4847 |06.01.2011 Откриха БГ-двойка след романтично бягство в Калабрия . 6| 4881 |02.01.2011 Янев иска комисия в НС по случая Ваньо Танов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads