Реклама / Ads
12| 5317 |28.01.2011 НОВИНИ

Oтново ни отложиха за Шенген

.
Докладите от последните проверки за Шенгенската информационна система (ШИС) и охраната на сухопътните ни граници не са одобрени от работната група към Европейския Съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген. Това съобщи постоянният ни представител в Европейския Съюз Бойко Коцев, цитиран от БНР. Докладите ще бъдат отново разгледани на 14 февруари.

В същото време групата е приела последния доклад за готовността на Румъния да стане част от Шенгенското пространство. Така се слага край на техническия етап за страната, а докладът ще бъде подложен на гласуване в Европейския парламент. Според ръководителят на отдела за Шенген към румънското вътрешно министерство Мариан Тутилеску обаче забавянето на София може да се отрази и на Букурещ, тъй като се смята, че двете страни трябва да влязат в Шенген заедно.

Докладите за България и Румъния бяха обсъдени за първи път на 16 януари на заседание на работната група. Тогава представителят на Франция поиска допълнително време за проучване на доклада за Румъния, което изтече на 21 януари, без обаче френски представители да са поискали допълнителна информация от румънската страна, посочва Медиафакс. Докладът за Румъния бе оценен положително тогава от останалите страни от групата за оценка, като те подчертаха, че страната отговаря изцяло на шенгенските стандарти по елемента Шенгенска информационна система.

От доклада за България става ясно, че последната проверка на сухопътната ни граница в началото на декември е констатирала недостиг на персонал, недостиг на екипировка, липса на фиксирани пунктове за наблюдение по южната граница на страната. На заседанието на 16 януари на работната група в Брюксел беше взето решение в средата на март да бъде проведена още една мисия, която да оцени готовността ни да се присъединим към Шенген.

Според говорителя на Министерство на външните работи Весела Чернева забележките на работната група относно сухопътните граници “по никакъв начин не са драматични”. Тя подчерта, че те са абсолютно постижими в рамките на срока, който сами сме си поставили за присъединяване към Шенген – март 2011 г. Чернева отбеляза, че вече е приет и план за действие по отношение на изпълнението на техническите критерии за членство в шенгенското пространство с 32 мерки за изпълнението, на които Министерският съвет отпусна допълнително финансиране в размер на 11 млн. лв. Че докладът за сухопътната турско-българска граница не беше приет днес не е изненада, тъй като предварително беше ясно, че той е получил негативна оценка от страна на експертите на ЕС. По отношение на Шенгенската информационна система обаче не се очакват проблеми. От Министерство на външните работи уточниха, че докладът за ШИС не е бил обсъждан днес, а ще бъде разгледан на 14 февруари.

България продължава да смята, че до края на март ще е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген
. Франция обаче първа заяви, че взимането на политическото решение трябва да бъде отложено, като първо се изчака годишния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и контрол.

На 21 декември вътрешните министри на Франция и Германия изпратиха до ЕК, белгийското и унгарското председателство на ЕС писмо, в което настояват приемането на България и Румъния в Шенген да бъде отложено. Макар вземането на окончателно решение да не зависи от ЕК, за това е необходимо пълно единодушие в Европейския съвет.

Към френско-германската позиция се присъедини и Финландия. „Двете страни извършиха огромна работа, но още много предстои да бъде направено. България и Румъния трябва да положат допълнителни усилия в борбата с корупцията и престъпността“, се казва в изявление на финландския министър по европейските въпроси и имиграцията Астрид Торс.След като приемането на докладите за България беше отново отложено днес, страните-членки имат срок до 3 февруари да поставят въпроси и да искат уточнения, обясни Бойко Коцев. Страната ни ще трябва да предостави отговор до 9 февруари. Очаква се на 14-и докладите да бъдат окончателно приети и да започне и парламентарната процедура по одобрението им.Междувременно унгарското ротационно председателство анализира възможността за частично присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, като предложението е двете страни да станат част от зоната за свободно движение първо с въздушните си граници, съобщи на 21 януари Мариан Тутилеску.

 „След приемането на докладите трябва да има гласуване в Европейския парламент, а след това и обсъждания по същество в Европейския съвет. Календарът е много стеснен и за съжаление единственият Съвет по правосъдие и вътрешни работи преди 27 март, ще се състои на 24 февруари“, каза още Тутилеску, коментирайки тогава следващите етапи в процеса на присъединяване към Шенген. Според него вариантът за частично присъединяване на Румъния и България е приложим и има такъв прецедент на европейско ниво.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5673 |25.01.2011 Гергана Паси: Превръщаме Шенген в истерия! . 2| 4771 |21.01.2011 Ж. Дол е солидарен към България за Шенген . 5| 4723 |19.01.2011 Барозу замълча за членството ни в Шенген . 6| 4607 |17.01.2011 През март ще ни проверяват отново за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads