Реклама / Ads
4| 4861 |02.08.2010 НОВИНИ

Отпуските влизат в Конституционния съд

.
Поправките в Кодекса на труда, с които старите отпуски и обезщетенията за тях се погасяват, ако не бъдат ползвани до 31 декември 2011 г., влизат в Конституционния съд днес
 

Промените засягат както работниците и служителите, така и държавните чиновници
, пише в днешния си брой вестник Труд. 51 депутати от БСП и ДПС са подписали искането до КС срещу новите разпоредби. Те атакуват и погасителната давност на отпуските занапред. Отпускарската тема продължава да е актуална не само защото вече сме август, най-ваканционният месец от годината. В петък в “Държавен вестник”, брой 58, бяха обнародвани поправките в Кодекса на труда, свързани с правото на отпуск и неговото погасяване. А днес, понеделник, проф. Любен Корнезов ще внесе в Конституционния съд искането на 51 народни представители от БСП и ДПС за отмяна на най-спорните промени, довели до прекратяване със задна дата на придобити права на отпуск, научи “ Труд”.

Натрупаните през годините отпуски не са лицеприятен факт, защото отпускът се дава за почивка, а не за трупане на обезщетения и прочее хитрини. Но коректното законодателство държи сметка за причините, довели до един абсурд. За да не се повтарят, а не на принципа - няма права, няма проблеми. За информация публикуваме искането на опозицията до КС, което е изградено само с юридически аргументи. Абсурд е да се отнемат придобити социални права категоричен е авторът на искането проф. Любен Корнезов. Атакувана е новата разпоредба в КТ, според която: “неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години може да се ползва само до 31 декември 2011 г.".

Това важи и за държавните служители. Т. е. ако работник или служител е придобил право на отпуск примерно за 2007, 2008 или 2009 г., но не е ползвал отпуска независимо по какви причини, това негово придобито право се отнема, без човекът да бъде обезщетен. Отнемането на придобито право е противоконституционно, смятат депутатите. Според тях това е наказание за работника или служителя, без да е виновен. Създават се санкционни норми с обратно действие, което юридически е недопустимо, смятат те. Бившият конституционен съдия Корнезов е цитирал решение на КС № 7 от 2001 г., в което е казано, че “когато обратното действие на закона, който посяга на придобити права, е без изразена ясна воля за уреждане на последиците, то не може да бъде определено като друг начин освен като експроприация. Правото на отпуск е основно конституционно право, регламентирано в глава втора - “Основни права и задължения на гражданите” в основния закон. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4595 |27.07.2010 465 студенти влизат в пернишкия университет през есента . 2| 4946 |25.07.2010 "Всичко коз" влизат в съда . 8| 5531 |21.07.2010 Борисов реже отпуските на част от депутатите . 1| 4498 |14.07.2010 Чистим отпуските до 31 декември 2011, отсече Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads