Реклама / Ads
3| 4426 |21.09.2009 НОВИНИ

Оценките на МВФ се покриват с оценките на правителството

.
Вървим към 100 % - за намаляване на осигуровките за следващата година, каза на пресконференция министърът на финансите Симеон Дянков.
 

„Това ни е целта и ще я постигнем от 1 януари 2010 г. Това ще е трудно, но ние не сме казали, че ще е лесно”, каза още Дянков.

Констатациите на мисията на МВФ до голяма степен покриват оценките и вижданията за развитие на икономическата среда през 2009 г. на българското правителството, както и вижданията за състоянието на българската икономика за 2010 г., каза Ана Михайлова, зам.-министър на финансите.

МВФ подобри своята прогноза от пролетта за спад от 7 % на БВП и новата прогноза е по-близка до тази на правителството, каза тя.

Днес по-рано стана ясно, че Международният валутен фонд прогнозира бюджетен дефицит от 0,5% от брутния вътрешен продукт на България тази година и призова новото правителство енергично да прилага планираната от него затегната фискална политика.

Новият кабинет на партия ГЕРБ намали разходите с 15% и предприе мерки срещу контрабандата и укриването на данъци, за да избегне годишния дефицит и натиска над валутния борд,
Но МВФ, мисия на който София покани да преразгледа финансовите и планове, обяви, че рисковете остават и дори се очаква по-висок бюджетен дефицит от 2% от БВП през следващата година.

Според Бас Бекер, ръководителя на мисията на МВФ, който е на посещение у нас днес заяви пред журналисти, че продължаващото добро здраве на финансовата система е жизненоважно за икономическото възстановяване. Публикуваните данни сочат, че банковият сектор като цяло е останал на печалба през първата половина на 2009 г., въпреки увеличаването в осигуряването на неизплащани заеми, отбеляза още Бекер.

Според експерта на МВФ задачата на новото българско правителство да балансира бюджетите за 2009 и 2010 г. с помощта на пакет от мерки за приходите и разходите, няма да бъде никак лесна. Балансирането на бюджета ще бъде предизвикателство, но то ще зависи до голяма степен от дисциплината над разходите. Това със сигурност не е невъзможно, но ще бъде много трудно, изтъкна Бакер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5004 |21.09.2009 Борисов: Превъоръжаването на полицията вече е в ход . 9| 5574 |21.09.2009 Големият Риж е убит с три куршума в тялото . 2| 4524 |21.09.2009 Л. Дилов: Вкарай 7 гола, пък нека ти отменят 5, за да биеш с 2:0 . 35| 15278 |21.09.2009 Българските лекари и медсестри изчезват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads