Реклама / Ads
26| 7522 |14.09.2013 НОВИНИ

Да отвлекат детето на съдия Мария Митева, пожелават жертви на „Наглите”

.
Част от "Наглите" в съда Източник: Булфото
„Наглите” да отвлекат детето на съдия Мария Митева и тогава да я чуем какво ще говори и как ще ги защитава. Това бе първата реакция на част от жертвите на групата, която бе заловена и съдена преди повече от три години.
 
Повод за гнева на пострадалите от отвличанията и техните близки са мотивите към присъдата на „Наглите”, в които съдия Митева, председател на съдебния състав на Софийския апелативен съд, предлага Върховния касационен съд да върне делото на изходна позиция.  Според съдия Митева проблемът, който може да върне делото, е недопустимата защита на двама от подсъдимите, които са с противоречиви интереси. Адвокатките Кристина и Дора Лялеви са си прехвърляли защитата на Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца, които имали различни позиции за отвличанията. Това съобщава в. "Преса". Първоначално Гребеца признава, че е участвал в някои от похищенията и дори посочва свои съучастници. Релето пък отрича да е участвал в похищенията. Нито прокуратурата, нито съда са забелязали, че двамата подсъдими си делят едни и същи адвокатки - сестрите Лялеви, според Митева.

 

Това не е вярно! От самото начало се знаеше, че адвокатките са сестри. На първа и втора инстанция нито един от магистратите не е преценил, че това е проблем и чак сега се намери магистрат, който се загрижи, ядосват се жертвите, които са и свидетели по знаковото дело.

Припомняме, че мегаделото "Наглите" приключи с присъди година и половина след началото на процеса. Четирима от осемте подсъдими бяха признати за виновни във връзка с 12 отвличания с цел откуп. Единствено за отвличането на Румен Гунински-син няма осъден, тъй като обвиненият по делото Любомир Димитров - Гребеца се отрече от показанията си, които преди това бе направил. Съдът, кой знае защо, прие отричането му, а не това, което преди това и признал...

Прокопи Прокопиев, Ивайло Евтимов и Даниел Димитров, ще лежат в затвора по 18 години, а Любомир Димитров - 15. Те бяха признати за виновни в редица отвличания и за всяко от тях получиха отделна присъда, като сумарно наказанието им е общо 444 години затвор.

Поотделно за всеки от обвиняметие присъдите изглеждат така - Прокопи Прокопиев 125 години затвор, Ивайло Евтимов - 130 години, Даниел Димитров - 110, Любомир Димитров - 76 години. В България обаче този принцип на сумиране на наказанието не е приет, а влиза в сила само най-тежката присъда по дадено дело.

Четиримата осъдени ще трябва да платят на жертвите си обезщетение в размер на 915 хил. лв. Братята Радослав и Митко Лебешковски бяха оправдани по обвиненията, че са участвали в отвличанията, но получиха присъди за незаконно притежание на оръжие. За невинни бяха признати Павел Петков и Цветозар Славчев.

 

По-късно Софийският апелативен съд оправда частично някои подсъдими за отделни деяния, но като цяло присъдите останаха.

Само председателят на съдебния състав Мария Митева бе с особено мнение делото да се върне на Софийския градски съд.

Тя смята, че процесът срещу групата за отвличания трябва да бъде върнат на първа инстанция и да започне отначало, защото били допуснати процесуални нарушения. За тях тя обвинява колежката си Магдалинчева.

Още преди година и половина се изнесоха нови документи, но те бяха смачкани. Тези материали доказваха участието и на тези, които бяха оправдани, в отвличанията и действията на групата на „Наглите”. Положиха се много усиля всичко това да се потули. Всички се интересуваха усилено откъде знаем и кой ни е казал, а не какво представляват новите факти. Това е позорно! Какво друго да кажа. Това е реакцията на Красимир Цанев, баща на отвлечения Илиян. Той ще търси адвоката си, за да разбере какво се случва и каква е вероятността делото да почне отначало. Изглежда нямаме право да съществуваме като сувереннна държава! По-добре е някой друг отвън да ни управлява, да управлява и правосъдната ни система, разочарован е Цанев.

 

Нямам думи. Звучи ми извратено. Не мога да повярвам, че интелигентен човек може да предлага такова нещо. Ами да си ги вземат „наглите” в къщи, тези добри момчета и да си ги гледат. Това са думи на Катрин Маркова, чийто син също бе отвлечен и върат срещу откуп.

 

Докато на някой магистрат не се случи това, което на нас, няма да разбере какво сме преживели, бяха категорични и други жертви на „Наглите”. Да отвлекат детето на съдия Митева и тогава да я чуем какво ще говори. Да се протака делото, да оневиняват престъпниците и тя да чака справедлива присъда. Тя е загрижена, че един от обвиняемите бил казал, че не се чувства добре, а лекарите го опровергали. Това било непростимо и съдия Магдалинчева трябвало да вземе мерки. Да каже съдия Митева кой да вземе мерки за психологичния натиск, за това, което ние сме преживяли, затова че не се чувстваме добре от години и живеем в постоянен страх, коментираха още някои от жертвите на групата за отвличания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6420 |01.08.2013 Съдията на Топлото и Пилето ще съди и Цветанов . 5| 6331 |26.07.2013 ВСС разследва съдия Ченалова за нарушение на Етичния кодекс . 32| 5150 |21.07.2013 Съдия Мирослава Тодоровае отново на работа . 3| 5060 |14.07.2013 Детето, ранено на "Цариградско" продължава да се бори за живота си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads