Реклама / Ads
8| 6347 |07.06.2012 НОВИНИ

Падналият самолет бил университетски, днес пускат „Пустинни котки”

.
Падналото самолетче не било на военните, а на Софийския университет. Армията не разполага с безпилотни самолети за снимки и разузнаване, заявиха за Фрог нюз източници от МО.
 
Безпилотният въздушен апарат е бил изработен от специалисти в СУ „Св. Кл. Охридски”. На ентусиастите помогнали офицери от Военна академия. Армията ползвала летателния апарат на СУ срещу наем.


Армията разполага с техника, която би могла да се използва в създадената огнена ситуация. Тъкмо в Сливен се намира танково съединение, което разполага с минни тралове, които са подходящи за действие в подобни условия. Има и инженерна техника от бившата Трета армия.  

Днес в действие пускат т.нар. „Пясъчни котки” – бронирани машини, които ще разузнаят какво става в района на взривовете.

Над 100 млн лв са отпуснати от бюджета за утилизация на стари боеприпаси. Не е ясно обаче точно по какви критерии са определени фирмите, които извършват унищожаването на негодните снаряди у нас.

Според публикация във в. „Монитор” висша чиновничка във военното министерство е заминала на екскурзия до остров Бали и Сингапур от фирма, която е получила обществена поръчка за нарязване на излишни снаряди в размер на около 4 млн. лв. Скандалната далавера е станала в края на мандата на тройната коалиция, когато военен бинистър все още е бил Николай Цонев. Чиновничката е дадена от сегашното ръководство на МО на Военноокръжна прокуратура - София, а впоследствие с нея се е заела и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Констатацията е, че служителка в отдел „Договори логистика” към дирекция „Инвестиции в отбраната” е нарушила закона, възползвайки се от туристически ваучер, платен от фирмата „Берета трейдинг”. Тъкмо нейната дейност е контролирала пряко след това чиновничката, която е издавала актове по изпълнението договора за утилизация. В решението на комисията пише още, че след влизането му в сила ще последва санкция, която според закона може да бъде от 5000 до 7000 лв. Или уволнение. Според преписката служителката е отговаряла за подготовката, включително придвижването на документите на участниците в конкурса, за самото провеждане на процедурата, както и за контрола по изпълнението на подписания от МО договор с консорциум „Берета трейдинг” и „Векс”. При реализирането на сделката, която е сключена по процедурата за възлагане на специални обществени поръчки, от „Берета трейдинг” закупили от туристическа агенция ваучера за екскурзията, включваща нощувки в четиризвездни хотели и го дали на чиновничката. Според проучването на „Монитор” става въпрос за служителката Хени Димитрова Шиякова.

 

Серия от взривове избухнаха на територията на частна фирма, занимаваща се с утилизация на снаряди край "Петолъчката", в близост до стралджанското село Лозенец преди два дни. Сред избухналия пожар са изчезнали трима работници, които продължават да се издирват и днес.

Инцидентът е станал на територията на складова-производствена база "Берета трейдинг Стралджа-Мараш".

По информация на здравното министерство седем души са ранени при експлозиите.  Двама от тях са в тежко състояние и са транспортни в областната болница в Сливен. Останалите петима, които са в по-леко състояние, са в болницата в Ямбол.

По разпореждане на премиера  Бойко Борисов вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на отбраната Аню Ангелов, придружавани от лекарски екипи от Военномедицинска академия и военни следователи, заминаха на мястото на трагедията. 

Във военния склад край село Лозенец е имало много повече боеприпаси; в складовете, 12 на брой, се съхранявало много голямо количество боеприпаси, което не било само за утилизация. Имало например и стрелково оръжие, призна в парламента военният министър Аню Ангелов.

МО дало за утилизация по договора общо около 272 тона, но много малка част от боеприпасите, дадени по този договор, били изнесени от Челопечене и съхранявани в база в Костенец.  Много по-голямо количество били боеприпаси с отпаднала необходимост за Българската армия.

Все още виси въпросът за това кой носи вина за случилото се.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5851 |06.06.2012 Вятър свали издирвателния самолет над Сливен . 3| 5296 |19.03.2012 Наш самолет се върнал аварийно в София . 80| 6960 |25.11.2011 Цачева изтърва полет за Индия, самолетът я "подминал" . 58| 6315 |10.09.2011 Война в туризма! Борисов изпрати самолет за бедстващи туристи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads