Реклама / Ads
0| 4914 |26.05.2008 НОВИНИ

Парижките ученици "между стените" донесоха палмата на Канте

.
Френската актриса Катрин Деньов и американският актьор и режисьор Клинт Истууд получиха специалните награди за цялостно творчество на бляскавата церемония по закриването на фестивала в Кан.
 

Френският филм ”Между стените” за трудния живот на парижките ученици, спечели Златна палма на 61-вия Международен кинофестивал в Кан. Международното жури, начело с холивудския актьор и режисьор Шон Пен, обяви своето решение по време на церемонията по закриването на кинофестивала в Кан.

Действието на филма „Между стените” на режисьора Лоран Канте се развива в класните стаи, където младият преподавател Франсоа преди началото на учебната година беседва със своите питомци. Това е филм за съвременното френско общество, сложно, разнолико и многообразно, заяви носителят на Златната палма, който получи наградата си от големия американски актьор Робърт де Ниро.

Наградата Гран-при на фестивала получи италианската лента „Гомора” на Матео Гароне. Действието на филма се развива в Неапол и тя разказва за италианската мафия.

С наградата за най-добър сценарий бе отличен белгийският филм "Мълчанието на Лорна" на братя Дарден.

Турчинът Нури Билге Джейлан спечели наградата за най-добра режисура за своята семейна драма „Трите маймуни”. Джейлан, който вече е печелил редица награди, е смятан за един от най-характерните режисьори на това десетилетие. „Трите маймуни”, трагедия, чийто сюжет се върти около ревността, е третото му участие в състезанието в Кан. Лентата бе фаворит на критиката.

Наградата Златна кинокамера бе връчена на британския режисьор Стив Маккуин за филма „Глад”, разказващ за последните два месеца от живота на член на Ирландската републиканска армия, който обявява гладна стачка в затвора.

Наградата за най-добра мъжка роля грабна Бенисио дел Торо. Роденият в Пуерто Рико и често сравняван с Брад Пит актьор спечели наградата за ролята си на „Че” Гевера в едноименния филм на Стивън Содърбърг, посветен на героя революционер. 41-годишният Дел Торо се превъплъщава в образа на Че в лента с времетраене над 4 часа. „Че” разказва за два епизода от живота на революционера легенда: първият, от края на 50-те години на миналия век, когато Че и Фидел Кастро свалят кубинския диктатор Батиста; вторият, неудачният опит на Че да изнесе кубинската революция в Боливия. Дел Торо получи „Оскар” за играта си във филма „Трафик”, който също бе режисиран от Содърбърг.

Бразилката Сандра Корвелони бе отличена за най-добра актриса за ролята си във филма "Linha de passe" на Валтер Салеш и Даниела Томас.

Френската актриса Катрин Деньов и американският актьор и режисьор Клинт Истууд получиха специалните награди за цялостно творчество, защото тази година журито реши те да бъдат две.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7595 |13.12.2007 Ученици се ръгат с нож и в Самоков; в Разградско погребват дете . 0| 4769 |12.12.2007 Пак стрелба по ученици в САЩ . 2| 5073 |22.11.2007 Все повече ученици у нас „забиват” твърди наркотици . 3| 5763 |29.10.2007 Учителите остават на улицата; учениците - също

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads