Реклама / Ads
6| 3845 |21.11.2018 НОВИНИ

Парламентът избра Николова за вицепремиер в отсъствието на Борисов и ”Атака”

.
Със 116 гласа ”за и 62 ”против” Народното събрание току-що освободи Валери Симеонов и избра Марияна Николова за вицепремиер.
 

"За" гласуваха 89 депутати от ГЕРБ, 19 - от "Обединени патриоти", 6 от "Воля" и двама независими. Против бяха 45 народни представители от "БСП за България" и 17 от ДПС. Според социалистите депутатите от "Атака" не са били в залата. Гласуването беше едно, а не - разделно, както поиска ДПС.

 

Рокадата в кабинета "Борисов 3" бе одобрена в отсъствието на премиера Бойко Борисов и след процедурни хватки, заседание на председателския съвет на парламента и спорове между ГЕРБ и БСП за начина на водене на пленарното заседание. Вицепремиерът Валери Симеонов е дошъл сутринта в парламента и според запознати е бил в стаята на зам.-председателя му Емил Христов.

 

"Къде е Волен?", попита от трибуната Иван Ченчев от БСП, след като не гласува нито един от 8-те депутати на "Атака".

 

Николова присъства в пленарната зала през целия 4-часов дебат. Не й зададоха нито 1 въпрос.

 

Николова е родена в Ботевград. Там е завършила гимназията с преподаване на чужди езици "Алеко Константинов". Завършила е публична администрация и административни практики в СУ "Свети Климент Охридски", магистър е по право на Европейския съюз и стопанско управление. Има обучения и специализации в различни страни - в Европейския институт по публична администрация, Холандия; в HAUS финландски институт за публичен мeниджмънт; Финландия, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания.

 

Професионалният си път Николова започва като адвокат. След това е юрисконсулт на „Топлофикация” АД. Работи на експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и реформа. От 2009 година е главен юрисконсулт в Министерството на земеделието. От 2014 година е член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 година работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3949 |21.11.2018 НС гласува предложението на Марияна Николова за вицепремиер, била особено близка на Симеонов . 4| 5892 |20.11.2018 Марияна Николова е предложението за вицепремиер на мястото на В. Симеонов . 3| 5078 |20.11.2018 НФСБ номинира Марияна Николова за вицепремиер . 2| 3686 |14.11.2018 Избраха Борис Велчев отново за шеф на КС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads