Реклама / Ads
35| 5425 |05.02.2015 НОВИНИ

БГ парламентът няма думата за командния център на НАТО

.
Николай Ненчев
Не е нужно решение на Народното събрание за разполагането на команден център на НАТО в София. Това заяви в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев, съобщи БТВ.
 

 „Не са необходими никакви законодателни промени за създаването на бъдещия команден и контролен център на НАТО в София. Народното събрание не трябва да се произнася във връзка с бъдещия команден център на алианса в София”, обясни военен №1.

 

Ненчев припомни решение на Конституционния съд, според което България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия. "Вече водим разговори, които се очаква скоро да бъдат финализирани. Имаме готовност да изградим този център", категоричен бе министърът на отбраната.

SPEARHEAD: Елитните военни на НАТО, които ще пазят от нови заплахиВ България ще има щаб за командване и контрол на тези сили

 

"НАТО води отбранителна политика и няма агресивно отношение спрямо която и да било друга държава", заяви Ненчев. По думите му на днешната министерска среща в Брюксел на са вземани нови решения.

Поемаме издръжката на командния център на НАТО„Върхът на копието” - така ще се казват елитните сили на Алианса за бърза реакция

 

Все още не е ясно кога ща заработи новият център и как ще се финансира. В него ще работят 40 души, половината от които - българи.

 

НАТО започва да разширява значително военните си способности, обяви генералният му секретар Йенс Столтенберг.

НАТО решава през България проблемите с Украйна и "Ислямска държава"У нас няма да се разполагат части на алианса, а ще има малко звено за координация и планиране

 

Освен командните центрове в Балтийските страни, Полша, България и Румъния, става дума за разширяване на силите за бързо реагиране с 13-30 хиляди души и създаването на т.нар "ударна група", наброяваща около пет хиляди души, които през 2017 г. ще могат да бъдат разположени в рамките на 2-3 дни на територията на съюза и извън него.

 

В момента момента водещи нации, които изграждат гръбнака на силите с много висока готовност за дейстиве, са Германия, Норвегия и Холандия.

 

Тези усилия са насочени към изпълнение на основните задачи на НАТО – осигуряване на колективна отбрана на всеки член на Алианса срещу всякакви заплахи", заяви Столтенберг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4609 |05.02.2015 КАТ спря издаването на електронни фишове, няма хартия . 11| 4444 |05.02.2015 Главсекът на МВР: Никога няма да си подам оставката заради атаки . 2| 4473 |04.02.2015 Пощите няма да се приватизират . 0| 4370 |04.02.2015 Няма да се съкращават пожарникари и спасители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads