Реклама / Ads
2| 2610 |22.12.2022 НОВИНИ

Парламентът разглежда удължаването на бюджета

.
Източник: БГНЕС
Парламентът ще разгледа на второ четене удължаването на Закона за държавния бюджет за 2022 г., както и на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. В пленарната зала влизат на първо четене и промени в Закона за Българската народна банка, които гарантират независимостта на членовете на Управителния съвет.

Правителството предлага минималната работна заплата за страната да стане 770 лева от 1 януари догодина. Според финансовото ведомство заради сериозния бюджетен дефицит е по-добре увеличението да стане от 1 юли.

 

От друга страна при разглеждане в парламентарни комисии се появи предложение минималната заплата вече да не се определя  от кабинета, а да е обвързана със средната, което би означавало минимален доход догодина от 850 лева, каквото е предложение то на БСП.

 

Очаква се депутатите да обсъдят и нова формула за увеличение на пенсиите. Според нея вяска година от 1 юли парите на възрастните ще се увеличават според средния осигурителен доход и инфлацията, като очакванията са догодина пенсиите да нараснат с повече от 12%. Депутатите ще дискутират и дали максималният осигурителен доход да се запази на нивото от тази година – 3400 лева.

 

Народните представители ще разгледат на първо четене и промени в Закона за Българската народна банка, които да гарантират независимостта на членовете на Управителния съвет.

 

В момента те не могат да обжалват решенията за предсрочното си освобождаване пред независим национален съд и правителството предлага такава възможност. Според текстовете на закона в момента правомощията на член от УС могат да се прекратяват предсрочно само в случай, че не отговаря на изискванията или ако е признат за виновен за сериозно законово нарушение.

 

Министерският съвет предлага да бъде предвидена процедура, съгласно която основанието за предсрочно освобождаване на подуправител или на друг член на Управителния съвет, с изключение на управителя, да се установява с решение на Управителния съвет на БНБ, прието по определен от него ред. Решението на съвета да може да се оспори пред Върховния административен съд в 7-дневен срок, предвиждат още поправките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2642 |15.12.2022 Парламентът одобри социалните помощи да се определят съобразно линията на бедност . 4| 2819 |14.12.2022 Парламентът решава за кабинета ”Габровски” /на живо/ . 0| 2665 |06.12.2022 Парламентът прие промените в Закона за корпоративното подоходно облагане . 5| 2853 |03.12.2022 Росен Христов: Целта на правителството е горивата да са достъпни, но парламентът решава дали да има отстъпки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads