Реклама / Ads
0| 4160 |13.09.2022 НОВИНИ

Първан Симеонов: Ако страната иска да има управление, ще трябва непопулярно решение

.
Първан Симеонов
Ако страната иска да има управление, ще трябва непопулярно решение. Това коментира по Нова нюз изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов във връзка с последното проучване на агенцията за електоралните нагласи. Според политолога вариант е експертен или програмен кабинет.
 

По думите му е възможно на изборите през октомври избирателната активност да е ниска. „Към настоящия момент може да се изчисли на 49% от реално пребиваващите в страната, което се равнява на около 2,6 - 2,7 млн. души”, подчерта той.

 

Симеонов говори и за партиите, които биха влезли в 48-ото Народно събрание. „През лятото ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” се бяха изравнили. ПП търпи стандартната ерозия на всички управляващи партии. При тях е малко по-дълбока и по-бърза”, уточни директорът на „Галъп интернешънъл”.

 

По думите му сега нещата се връщат в „по-спокойни релси”, в които ГЕРБ се оказва по-напред. „Това означава, че ПП има своя електорат, той не е изчезнал и е сходен с този на ГЕРБ. Нетолкова мобилизиран обаче. Решаващото за ПП и въобще за битката за първото място ще бъде дали от ПП ще могат да мобилизират хората от лятото”, коментира още той.

 

Относно „Възраждане” Симеонов каза, че за тях ще се знае накрая заради скрития вот. „Не е изключено част от техните хора да не се отнасят с огромно уважение към труда на социолозите. Енигма е и при ДПС. Там ми се струва, че има много мощна мобилизация за секциите в Турция. Двете партии могат да разменят местата си и в голямата картинка”, подчерта политологът.

 

Той поясни, че различните електорати се мобилизират по различен начин. „Ще има електорати, които няма да намерят голям смисъл да излязат този път. Ще има и такива, които ще намерят доста смисъл и могат да натежат”, е неговото мнение.

 

Доскоро управлявалата коалиция е в по-тежка ситуация, уточни Симеонов: „Има такъв народ” се бори за влизане в парламента, при БСП не виждаме особена динамика, „Демократична България”, като че ли укрепва донякъде. Сборът на всичко това не съм сигурен, че ще даде лесни варианти”, добави политологът.

 

Изводите са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио - поръчано и финансирано от обществената медия и проведено между 2 и 10 септември сред 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2736 |10.09.2022 Валежи на много места в страната . 0| 3161 |06.09.2022 Новият британски премиер обеща да „избяга от бурята“ на икономическата криза и да възстанови страната . 0| 2671 |04.09.2022 АЕЦ ”Запорожие” отново загуби връзка с електропреносната мрежа на страната . 0| 24449 |01.09.2022 Илиян Василев: Някакъв Помпео ще ни отваря нас тук – в страната на тарикатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads