Реклама / Ads
7| 5344 |29.01.2016 НОВИНИ

Първан Симеонов: Бай Ганьо не е в банята, още прави избори

.
Първан Симеонов
Ние не можем да излезем от Алеко. Бай Ганьо се гмурна в Европа. Той вече скочи в банята, големият въпрос е, че нататък разказът затихва. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ политологът Антоний Гълъбов.
 
В доклада на Европейската комисия намирам вътрешната умора на експертите. Те казват: "Очевидно, че не можем да ви кажем какво да направите и то да даде резултат поне направете това, което сте решили да направите". Проблемът е, че този доклад ще потъне много бързо, заяви Гълъбов.

По-неприятната част е не че Бай Ганьо е в банята, а че все още Бай Ганьо прави избори. Ако с националния комплекс и догонващото развитие живеем всеки ден, въпросът е кога ще направим избори така че хората да вярват в политиците и в демокрацията, посочи политологът Първан Симеонов.

Обществото ни по-скоро гледа с упование на европейските институции, като на мерило, което да издърпа ушите на нашите институции. Ако погледнете изследванията, доверието в европейските институции е доста по-високо, отколкото в нашите. Малцина се замислят за унижението от това да бъдем наблюдавани и оценявани, мнозина чувстват унижение от несправедливостта у нас, каза политическият анализатор по повод доклада на Европейската комисия. На фона на свръхочакванията докладът е почти банален. Обществото като че ли не вижда добрите и лошите и борбата между две лобита у нас. Обществото иска бързи резултати – хора в затвора, добави той.

Симеонов определи казуса с термините "турско робство" и "съжителство" в учебниците като "настъпване на един обществен мазол". Това се дължи на факта, че тази сфера стана обект на прекалено много експерименти. Според политолога смяната на образователния министър Тодор Танев е политически етюд. Той нямаше подкрепата на никоя от политическите партии в Реформаторския блок, а беше и най-уязвим. С оставката Борисов сменя балансите и в Реформаторския блок, и в управляващата коалиция. Борисов е като един режисьор на пулт – мести плъзгача нагоре и надолу – плъзгачът ДСБ е надолу в случая, нагоре отива ДБГ, коментира Първан Симеонов.

Според Антоний Гълъбов случаят с оставката на Танев показва как обществото ни за 24 часа може да бъде завъртяно и да бъде тласнато в една фикция. По думите му, на образователния министър е бил направен "номер". Терминът "съжителство" не може да бъде открит в нито една учебна програма. Разразилите се бурни коментари не са патриотизъм, а комплекс за национална малоценност, което е основата на националсоциализма. Оказва се, че у нас всеки може да каже всичко и ако разполага с възможността да го наложи, това може да доведе до потресаващ ефект, заяви Гълъбов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5543 |27.01.2016 П. Симеонов: Два медийни лагера искат избори . 0| 4586 |26.01.2016 Почина майката на Георги Първанов . 40| 7364 |15.01.2016 Кънев: Първанов, Цацаров, Пеевски рекетират Борисов . 11| 4510 |14.01.2016 Първанов и АБВ шантажират кабинета заради Ирина Бокова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads