Реклама / Ads
10| 3129 |08.03.2023 НОВИНИ

Първан Симеонов: За добро или за зло мнозинството от българите не са либерални и прозападни

.
”Либералите в България, когато се видят с един гърди напред, могат да направят вечната си грешка – да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло. Българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си, за добро или за зло.” Това каза в предаването ”Преди всички” по БНР социологът Първан Симеонов. Според Симеонов Паметникът на Съветската армия е ”много хитър начин ГЕРБ да пуснат „по пързалката ДБ и ПП”. Той посочи, че в ситуацията с два коня някой се опитва да играе третия кон. ”Възраждане” са в изключително добра хранителна среда в момента.
 

Социологът Първан Симеонов предупреди демократичната общност, че сега е възлов момент, който има ключова роля: "И да решиш, че сега е дошъл твоят момент, да развихриш своя дневен ред – импийчмънт, махай паметника, това е грешка и може да им струва победата на изборите."

 

Според Първан Симеонов Паметникът на Съветската армия е "много хитър начин, по който ГЕРБ могат да пуснат по пързалката ДБ и ПП", защото за тях е "жизненоважно да вземат анти-ГЕРБ добавката, за тях да гласуват хора, които не са сини".


Първан Симеонов посочи: "Ако вместо дневния ред статукво - промяна, наложиш дневния ред изток – запад, който в момента е невралгичен заради войната, то тогава тази анти-ГЕРБ добавка я те припознае, я не те припознае, защото голяма част от нея въобще не е настроена прозападно. Големи, сериозни слоеве от българското общество не са настроени прозападно. Ако ГЕРБ налее масло в огъня и ти вдигнеш мизата и кажеш – хайде, махаме го паметника, тогава първо ГЕРБ се разказват много като прозападни, което им е фикс идеята в тези избори, второ – пускат тебе по пързалката. Защото много хора казват – аз не понасям ГЕРБ, но няма да гласувам за теб, защото ти си всъщност един хипертрофиран вариант на ДБ. Кой губи от това?"

 

Първан Симеонов допълни: "Когато стане такъв кантар между две формации, като стане такава кампания за двама, черно-бяла, в един момент предпочиташ да не се показваш много-много от храстите, защото покажеш ли се, ставаш лесна мишена." Според него може да се прави аналогия с кампанията ГЕРБ - БСП от 2017 г., "с ярката поляризация", когато по думите му много хора се уплашиха, че БСП може да победи и гласуваха за ГЕРБ, а други обратно – гласуваха с анти-ГЕРБ добавка.

 

 

Симеонов коментира: "Обикновено накрая не става фотофиниш. Народът като види везната, излиза и я наклонява в едната посока, решава ребуса", заяви политологът.

Либералният блок в последните години имаше прилив в последния момент. Сега пък консервативният блок си има хартиената бюлетина и ще разчита на нея.  Симеонов отбеляза: "Това, което става с БСП, не е най-доброто. Там има почти очевидни процеси. БСП напоследък са специалисти по оцеляване. Те могат да разчитат на важна роля след изборите. Може да се окаже, че БСП са именно онзи диспечер, който може да реши управленския формат."

 

Симеонов подчерта, че винаги в ситуация с два коня някой се опитва да играе третия кон и "Възраждане" са в изключително добра хранителна среда в момента, включително с целия сюжет, който ще се предложи около войната, Паметника на Съветската армия и т.н., 

 

Първан Симеонов допълни: "Не е добре за обществото такива сюжети да припламват, но съм сигурен, че главните говорители на тези сюжети ще го предложат за пореден път така, че всъщност да постигнат обратен ефект и да консолидират отсрещния лагер. Откакто се помня, все махат Паметника на Съветската армия. Аз имам известен проблем с едностранчивостта на тълкуванията около този паметник, както и около паметника на американските летци в София. Много повече нюанси трябва да има. Имам и личен проблем с тази битка с паметници."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2985 |06.03.2023 Сръбски националисти на протест срещу договора за добросъседство с Косово . 8| 3801 |02.03.2023 ”Има опасност от скандал”. Защо УНСС отмени прожекцията на ”Моралът е доброто”? . 0| 2992 |02.03.2023 Добро е състоянието на българите, пострадали при влаковата катастрофа в Гърция . 3| 3460 |23.02.2023 Първан Симеонов: Година след избухването на войната има реален риск от ескалация на конфликта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads