Реклама / Ads
11| 5314 |17.09.2010 НОВИНИ

Първанов хвали доклада на Цветанов, Борисов иска синхрон с ЕС

.
Въпреки светкавиците, които присветнаха през последните две седмици между Георги Първанов и Бойко Борисов, днес двамата седнаха на една маса в компанията на Цветанов, Станишев и Местан на "Дондуков" 2, за да обсъдят заедно националната сигурност. Президентът остана доволен от предварителния си прочит на вицепремиерския доклад.
 

Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов пристигнаха заедно в Президентството за заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в 13:25 ч, на който бяха извикани от Георги Първанов.

Преди това в сградата на Президентството влязоха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателят на Парламентарната група на КБ Сергей Станишев, министърът на външните работи Николай Младенов, министърът на отбраната Аню Ангелов и депутатите Лютви Местан, Искра Фидосова и Йордан Бакалов.

От предварителните впечатления за доклада на министър Цветанов, които аз имам, документът е стъпил здраво на постигнатото в предишните години, на Концепцията за национална сигурност от 1998 година, на проектите, които ние сме обсъждали в състава на КСНС в предишните години, каза в анонс Георги Първанов.

По думите на президента е постигнат един сериозен баланс между вътрешните и външни предизвикателства, съответно, решения по темата за националната сигурност. Първанов подчерта още, че  обсъждането на стратегията е важно, защото по такава тема трябва да се търси максимален консенсус.

В края на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност държавният глава коментира, че е било общо мнението за безусловната необходимост от един нов документ, един нов прочит на темата за националната сигурност в условията на новите предизвикателства.

Проведохме един много конструктивен дебат. Това беше дебат, в който не сме се разделяли на управляващи и опозиция. След това заседание аз очаквам едно максимално съгласие при окончателното обсъждане и приемането на проекта в Народното събрание, каза още Първанов.

Държавният глава обясни, че няма как стратегията да залага механизми. Самият той има много конкретни забележки към текста на стратегията, които е изложил по време на днешното заседание. Но няма непреодолими препятствия и бележки, които радикално да се разминават с духа и философията на самия проект”, категоричен е държавният глава.

Първанов припомни, че като опозиционен лидер той е формулирал тезата при приемането на концепцията за национала сигурност през 1998 година, че консенсусът е задължителното условия за приемането на документ, засягащ националната сигурност.

От своя страна премиерът Бойко Борисов отбеляза желанието на членовете на съвета да постигнат една стратегия, която да заключи в себе си една приемственост и да намери максималния консенсус между всички политически партии в парламента.

Борисов подчерта, че вчера на заседанието на Европейския съвет са били определени стратегическите партньори на ЕС, включително и България. „Освен САЩ, това са и Китай, Русия, Украйна, Бразилия, Индия, Северна Корея, Пакистан”, коментира той. „Работим изключително активно да синхронизираме националната сигурност с новите стратегии на ЕС”, обясни премиерът.

След заседанието си КСНС излезе с общо становище, в което е записано, че съветът приема по принцип проекта за Стратегия за националната сигурност и смята, че той може да бъде необходимия фундамент за формиране на политиката за сигурност на България през следващите 10 години. КСНС препоръчва направените по време на заседанието бележки и идеи да бъдат отразени в проекта, с цел приемането на стратегията с консенсус.

Съветът се обединява около тезите, залегнали в проекта, а именно разбиране на националната сигурност, с нейните социално-икономически, невоенни аспекти, които днес доминират, поставяне на първо място сигурността на отделния гражданин, взаимната свързаност на външната и вътрешната сигурност, извеждането като приоритет на справедливото и в разумни срокове правораздаване, отговорността за националната сигурност на трите власти, разбирането, че въоръжените сили осигуряват военната сигурност на страната, участват в отбраната на НАТО и политиките на ЕС.

На днешното заседание на съвета не е обсъждан въпросът с назначаването на ръководител на военното разузнаване.

Президентът и премиерът днес коментираха и проблемите на ромите у нас. „В Консултативен съвет за националната сигурност ние сме обсъждали проблема, концепцията за решаването на демографската криза в България, съставна част, на която са и проблемите на някои етнически общности. Проблемите на българските роми са предимно социални и образователни. В стратегията може би ще трябва да залегне това, към което се стреми „Европа 2020” - отпадналите от училище да са под 10%. Бих предложил да не се етнизират тези въпроси, а да се търси тяхното решаване на социална и икономическа основа”, заяви Георги Първанов.

Бойко Борисов пък коментира, че за ромите в европейски план се дават много средства. „Хубавото е, че цялата ЕК се занимава с решаването на този проблем”, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5473 |16.09.2010 Б. Борисов: В Шенген България може да влезе и сама, без Румъния . 8| 5316 |15.09.2010 Първанов се сопна на френския посланик за ромите . 20| 5513 |14.09.2010 Б. Борисов: Първанов не е президент, а алтернатива на ГЕРБ . 10| 5249 |14.09.2010 Т. Дончева: Първанов краде идеи от Движение 21

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads