Реклама / Ads
8| 5316 |15.09.2010 НОВИНИ

Първанов се сопна на френския посланик за ромите

.
Георги Първанов
Диалогът ми с министър-председателя е остър, но когато го изискват интересите на държавата, двамата се консолидираме. Това заяви президентът Георги Първанов по повод словесните диспути между него и премиерът Борисов напоследък, предаде БНТ.
 

Държавният глава, който днес бе в Борован за откриване на учебната година, коментира още, че това е част от реалната политика, в която да има прозрачност и нищо да не остава скрито от обществото.

Първанов смята, че търсенето на алтернативна политика изисква в дебата да се включат експерти и специалисти, които са се оттеглили от частния бизнес, и думата им не се чува в управлението на държавата.

През последните няколко месеца премиер и президент влязоха не веднъж в словесен дебат по важна за страната проблеми. Последният нарочен спор между тях бе за това дали е нужна алтернативна на ГЕРБ политика.

Тонът даде Бойко Борисов, който в неделя каза, че президентът вече не е държавен глава, а политически субект и според него трябва да каже какъв политически проект ще прави. На свой ред Георги първанов го контрира с репликата, че държава, в която премиерът е превърнал 8 милиона сънародници в обекти на своята политика, не е зле да има алтернативна визия, алтернативна политика.

“Бях прав, когато ви казвах, че г-н Първанов прави свой политически проект и се изказва не като държавен глава, а като представител на алтернатива. Вчерашното му изказване му прави чест, радвам се, че е така. Не е било закачка. Това, което съм искал той да каже, той го каза вчера. Имаме нужда от алтернатива. Сега трябва да я докаже каква е тази алтернатива”, отговори малко по-късно премиерът.

Президентът за предложението на Дьо Понсен за министър по ромските проблеми

С назидателен тон, особено от дипломати, няма да се реши ромският проблем. Това заяви в Борован президентът Георги Първанов, предаде БНР. Президентът се противопостави на предложението на френския посланик у нас Етиен дьо Понсен, България да назначи министър за интеграцията на ромите.

„Това, което стана с изгонването на българските и румънските роми от Франция, не е добър европейски тон, според мен се разминава с европейските ценности. Не намирам за нормално груповото репатриране, какъвто беше този случай. Ако има хора, които са нарушили закона, то тази информация трябва да стане публична, което е ангажимент и на българските власти, но в никакъв случай не бива да се вменява вина на етнически принцип“, каза държавният глава.

„Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е защото изказването на френския посланик ми прозвуча менторски. Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос. Правителства наред, в това число и сегашното, полагат не малко усилия, за да намерят реалната социална и образователна интеграция на ромите. Но този проблем няма да бъде решен със замах. То е създаван в продължение на десетилетия и сигурно ще ни трябват години за неговото решаване“, добави още президентът Георги Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4698 |15.09.2010 Филип Димитров става посланик на ЕС в Грузия . 20| 5513 |14.09.2010 Б. Борисов: Първанов не е президент, а алтернатива на ГЕРБ . 10| 5249 |14.09.2010 Т. Дончева: Първанов краде идеи от Движение 21 . 2| 4694 |08.09.2010 Първанов против хазарт с данъците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads