Реклама / Ads
3| 5084 |13.07.2008 НОВИНИ

Първанов поканен за създаване на Средиземноморски съюз от Саркози

.
Срещата в Париж ще е историческа, защото се очаква да присъстват лидерите на Израел и Сирия, които са във война от 1948 г. Единствено Кадафи отказал поканата на Саркози по неясни причини.
 

Френският президент Никола Саркози организира днес среща за създаването на Средиземноморски съюз (СС) между лидерите на над 40 държави в Париж. На форума ще се учреди Средиземноморски съюз с най-малко 43 членове: 27-те страни от ЕС, 10 - от южното Средиземноморие - Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мавритания, Мароко, Сирия, Тунис и Турция - и палестинската автономна власт, както и Албания, Босна и Херцеговина, Монако, Хърватия и Черна гора. Въпреки, че и либийският държавен глава Муамар Кадафи също е бил сред поканените, по неизвестни причини нямало да присъства на събитието. Според Саркози, то от своя страна било историческо поради факта, че на една и съща маса ще седят  сирийският президент Башар Асад и израелският премиер Ехуд Олмерт, макар и на разстояние един от друг. Пряка среща между тях не се предвижда, всички ще дебнат за евентуално ръкостискане на двамата лидери. Двете страни, които те управляват, продължават да са във война вече 60 години.
Съюзът ще се разпростира от датските брегове на Гренландия до Йордания. Според Саркози, който не крие пристрастията си към евентуално развитие на Европа на юг, този съюз ще е една добра предпоставка и инструмент за борбата с тероризма. Конкретните теми, които ще обхване днешната среща в Париж ще са за намаляване на замърсяването, използването на слънчева енергия, както и гражданската защита. В учредяването на СС ще присъства и българският президент Георги Първанов, като представител на страна членка в ЕС. Утре той ще е  сред официалните гости на тържествения парад по “Шан-з-Елизе” по повод официалния празник на Франция. По време на парада обаче всички погледи ще бъдат насочени към първата дама в държавата Карла Бруни, която за пръв път ще придружава съпруга си на празника след развода му със Сесилия Саркози.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5520 |30.06.2008 Първанов теглил кредит за 80 000, Доган няма и един спестен лев . 9| 5277 |27.06.2008 Симеон Сакскобургготски участва във форум за Средиземноморски съюз . 7| 4842 |24.06.2008 Георги Първанов: Проектът „Набуко” е приоритет за нас . 0| 4837 |23.06.2008 Станишев пеша при Първанов заради енергетиката и изборните промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads