Реклама / Ads
1| 7037 |03.11.2017 НОВИНИ

Първо във Фрог: Гражданин осъди БНБ

.
Върховният административен съд със свое решение задължи БНБ да предостави на гражданина Илия Бачев информация, която той е поискал от нея, съобщи пред Фрог нюз адв. Светослав Спасов.
 

Юристите на БНБ по време на съдебните заседания упорито отказваха да дадат информация за упражнения от Народната банка контрол върху търговските финансови институция. Те изтъкнаха, че е професионална тайна, още повече, че тя е от преди 11 години.

 

„През миналата година, бе изменен Закон за кредитните институции и бяха дадени по-големи права на контрол от Българска народна банка върху търговските банки.В Закона бяха вписани права на БНБ да контролира търговските банки за точното изпълнение от тях на задълженията им, които бяха наложени от Европейския парламент, а не от нашия.

С Решение №12642 от 23.10.2017 г. Петчленен състав на Върховен административен съд на Република България задължи Българска народна банка, чрез единия неин подуправител да спазва задълженията си. Тези задължения, които не са лично негови, а на Държавата като страна – членка.

Задълженията на Държавата да осигури реално и точно изпълнение от всички търговски банки – да оповестяват всяка информация за своята дейност, която не е търговска тайна или не е поверителна. А коя информация е тайна или поверителна, няма вече да се тълкува  – това е написано в член 432 от Регламента.

За изпълнението на задължението на БНБ се произнесе по делото и Върховна административна прокуратура.

Сега очакваме от Българска народна банка с поведението си да даде знак на търговските банки, че ще прилага ли Регламента няма да предизвика наказателна процедура срещу Държавата за неговото неспазване”, обясни адв. Спасов.

 

Той дава информация и за печалбите на търговските банки:  

БНБ е приела данни от търговските банки, че:

- техните приходи от лихви превишават разходите им за лихви – 7.8 ( седем цяло и осем ) пъти;

- техните приходи от такси и комисионни превишават разходите им – 8 ( осем ) пъти;

- разликите в съотношението между приходи и разходи за лихви и такси е значително между трите групи банки;

- поддържат се разлики между  лихвени проценти по депозити на граждани, фирми, Държавата и на банките;

- обезценени са кредити и вземания за над 236 милиона лева;

- печалбата към дружествата – майки на търговските банки е в размер на 660 милиона  - за шестмесечието на 2017 година

- поддържат се разлики в лихвените проценти по депозити и кредити по - големи от 10 ( десет ) пъти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3913 |01.11.2017 Узбекистан проверява дали атентаторът от Ню Йорк е техен гражданин . 3| 6057 |31.10.2017 Ст. Делийски за Фрог: Министър д-р Петров го отстраняват по същия начин като проф. Танев . 3| 7022 |30.10.2017 Д-р Болтаджиев за Фрог: От месец тече икономическа атака срещу здравния министър . 13| 12728 |26.10.2017 Само във Фрог: Каракачанов сложи удобен директор за избор на бронирани машини за 1,2 млрд.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads