Реклама / Ads

10| 6674 |11.07.2017 НОВИНИ

Петър Стоянов: Глупаво е да етикират Радев като кремълски политик

.
Петър Стоянов
Не мога да разбера тона на някои наши историци за Македония, който се лута между сърказма. По-груба провокация не мога да си представя. Договорът може да бъде подписан и ще бъде. Отношенията ще се развиват, но трябва винаги да е на една и съща основа. Не трябва да прекратяваме дебата за това, което се случва на Балканите.

Това каза Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002) в "Денят започва" по БНТ, който призна, че е рано е да се даде оценка за първите месеци от мандата на Румен Радев.

 

Петър Стоянова каза още, че днешните български политици могат да подпишат договора сега, но той продължава от дълги години на преговори, всички правителства, след това на Иван Костов, са работили в посока за подписване на този договор. "Никога не трябва да забравяме, че българският национален интерес трябва да се отстоява така сякаш не знаем какво ще се случи след 50 години.", каза Стоянов

 

 Вярвам, че ще успеем да свършим договора с Македония. Не трябва никога да прекратяване дебата за това какво се случва с Македония, народа ѝ. Когато говорим за Македония, винаги сме готови да говорим за външните фактори. Крайно време е да се обърнем към нашите собствени грешки - първата е по време на Илинденско-преображенското въстание, а втората фатална историческа грешка е веднага след ВСВ. Грешки продължаваме да допускаме и днес. За съжаление, след втората световна война, ситуацията в Македония беше коренно променена, започна съвсем явен процес на обезбългаряване и на налагане на едно чуждо на българското самосъзнание, най-големите грешки допуснахме ние, българите, обясни Петър Стоянов.  

 

В студиото на БНТ бившият президент припомни повода да каже репликата "Историята на Македония е най-романтичната част в историята на България", думи, изречени през април 1997 година.

 

Романтизъм, защото когато започва четническото движение, цяла България знае за това. Това е нашето второ априлско въстание. Ние българите няма как да се лишим от тази страница в в нашата история, затова е най-романтична, това вложих. Фразата не беше мислена преди това. Това,което казах, е че ние първи я признахме. Никой не оспорва територията ѝ, независимостта, но има една граница,когато няма да прескочим - историята си не даваме. Това беше поводът, уточни Стоянов.

 

Той изрази мнение, че няма как България да бъде стратегически партньор на Русия. "Тя е обречена да живее с правилата тук. Ние искаме да сме хора, на които държавата служи, а не обратното.", бяха част от думите му.

 

За новия президент Румен Радев Петър Стоянов коментира, че не е дошло време за оценка.Аз мисля, че в момента президентът се нуждае от нещо, което няма да бъде разбран от моите десни приятели. Това е една нова солидарност от българската десница. Много глупаво е да го натиква в ъгъла на левицата, да го етикират като кремълски политик. Българската десница трябва да организира конференции, на които да покани бившия натовски генерал и настоящият президент г-н Радев, за да говорят за НАТО и атлантическа солидарност. Това пречи страшно много на българската политика - суетата да бъдеш най-ляв или най-десен. Нямам никаква представа как ще се развие политическото му верую. Искрено се надявам да бъде успешен президент на България. Българската десница не трябва да забравя, че преди да стане президент, издигнат от БСП, той е натовски, български генерал и това трябва да му се напомня непрекъснато и мисля, че той с удоволствие би приел. Институционално десницата е ГЕРБ. Когато идват лидерите на ЕНП, те се снимат няколко пъти с Борисов и Цветанов, а закусват с представители на нашите стари партии, което е обидно, каза той.

 

Стоянов каза още, че няма защо представителите на нашата десница, която се нарича автентична десница, да обвиняват Борисов или Цветанов, че се етикират като десни политици, защото те направиха всичко възможно да се случи. "Теренът в дясно се разчисти. Господата от ДСБ нямат право да казват защо, ами защото вие го направихте. Нейният край за съжаление е предизвестен.", бяха част от думите му.

 

В края на разговора бившият президент каза, че няма по-голяма глупост от това от сутрин до вечер да хулим държавата. "Трябва да се забравят празните приказки и лозунги. Вярвам в едно ново българско възраждане.", каза Стоянов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 6263 |06.06.2017 Христо Стоянов: Най-лошите пътища са в районите на депесарите . 1| 4521 |28.05.2017 Петър Курумбашев: Не е градивно да правим лични сравнения между Мария Габриел и Ирина Бокова . 0| 3755 |03.05.2017 Петър Стоянович отрече да са му предлагали подкуп за ”Двойната къща” . 3| 3529 |26.04.2017 Петър Курумбашев: Преди 60 години в ЕС духът е бил по-голям от тялото, сега е обратното
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ