Реклама / Ads
16| 4589 |05.01.2019 НОВИНИ

Петя Аврамова: Наказваме фирмата за е-винетките

.
Петя Аврамова
Фирмата изпълнител на тол системата ще бъде санкционирана, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството.
 

Петя Аврамова информира, че следващата седмица, след анализ, ще се прецени колко ще е санкцията към избрания изпълнител на системата Kapsch, която ще бъде предявена от Министерството според клаузите от договора.

 

Имало е забавяне на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове по утвърдения между АПИ и фирмата график, като това е трябвало да стане до 31 декември 2018 г.. Тъй като това не се е случило, след анализ и съгласно клаузите по договора, ще се потърсят правата, каза министърът и уточни, че са предвидени процентни неустойки за забавяне на изпълнението на дейности.

 

"В ГЕРБ проблем с оставките нямаме и това сме го доказали, проблем имат други политически партии", каза  Петя Аврамова по повод искането на оставки на министри от страна на БСП заради проблемите със системата за електронни винетки. По думите ѝ атаките към системата са както хакерски, така и политически. „Искам да подчертая, че това е много сериозна система, по която ние ще продължим да работим“, отбеляза министър Аврамова, цитирана от БТВ.

 

Тя отбеляза, че освен нерегламентирани атаки към системата, е възникнал и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, отстранен от фирмата в гаранционния срок. Проблеми са били отчетени още при банковите преводи и забавянето на монтажа на апаратите за самотаксуване на граничните пунктове.

 

Според министъра най-големият бум за купуване на винетни стикери се очаква да бъде в края на месец януари. По данни на министерството до момента са продадени 73 хил. електронни винетки за над 5 млн. лв. Най-масовите винетки са за едногодишен период от време.

 

Министър Аврамова напомни, че хората могат да купят винетка от апаратите за самотаксуване, специализирания сайт, мобилното приложение, областните пътни управления, мобилен оператор. Поетапно започва продаването на е-винетка на касите на EasyPay, като от днес са заработили част от пунктовете.

 

От следващата седмица поетапно започва продажбата в големите вериги бензиностанции и поетапно въвеждане и в "Български пощи". До края на януари хората ще могат да купуват е-винетки в над 4500 точки. До месец това ще може да стане и от около 2000 банкомата.

 

Министърът информира, че на граничните пунктове има монтирани апарати за самотаксуване - това са "Отоманци", "Гюешево", "Капитан Андреево". Монтира се на "Калотина", "Станке Лисичково", "Златарево" и "Кулата". Днес е срокът, до който трябва да приключи монтажът на апаратите на пункта на Дунав мост - Видин, на 6 януари - в "Брегово", "Вършка чука". Сега има монтирани подобни апарати на Дунав мост - Русе, "Кардам", "Дуран кулак". Като цяло до неделя на 13 пункта ще има монтирани автомати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4416 |14.12.2018 Петя Аврамова: Българска лаборатория да провери качеството на пътищата . 4| 3975 |21.09.2018 Петя Аврамова иска Нанков да остане в регионалното министерство . 0| 5068 |22.11.2017 Петя Александрова ще оглави Агенцията за приватизация . 0| 6652 |03.07.2017 Шефът на СГС иска съдия Петя Крънчева да бъде уволнена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads