Реклама / Ads
0| 4569 |07.07.2022 НОВИНИ

Петков превзема МРРБ през зам.-министрите? Блокира работата на АПИ

.
Трима зам.-министри от МРРБ бяха сменени от премиера Кирил Петков на фона на скандалите с Гроздан Караджов от “Има такъв народ” и парите за пътищарите. Петков сега назначава свои хора като зам.-министри в регионалното министерство, а освен това почти е блокирал работата и на ведомството, и на АПИ със заповед с която всички пари над 900 хил. лева трябва да минават първо през Министерския съвет, предават от в. “Сега”.
 

След като уволни и тримата заместници на регионалния министър Гроздан Караджов, Петков назначи двама нови, тясно свързани с “Продължаваме промяната” - Ивайло Стайков и Александър Стоянов. Ивайло Стайков беше депутат от групата на ПП, но се отказа, за да стане съветник в регионалното министерство, лично пратен от Петков. Александър Стоянов пък е сред основателите на партията. 

 

В нито едно друго министерство в ресора на ИТН няма такива кадрови промени. 

Премиерът почти е блокирал и работата на МРРБ и АПИ. Той е издал заповед всяко разплащане или поемане на задължения над 900 000 лв. от страна на МРРБ, АПИ, “Автомагистрали“ и “Български ВИК холдинг“ да минава първо през оперативно съвещание в Министерския съвет. Това води до забавяния в плащанията и ограничава почти изцяло дейността на АПИ, където повечето разплащания са големи, пишат още от в. “Сега”.

 

Възможно е да възникнат и правни проблеми, защото МРРБ обжалва заповедта на Петков и юристите на министерството я считат за незаконосъобразна. Според с намесата в плащанията премиерът Петков излиза извън конституционните си и законови правомощия. 

 

Юристи обясняват, че правомощията на министрите по отношение на управление на бюджетите им са записани ясно в закона за публичните финанси, а законът за администрацията разграничава категорично министерствата като орган на изпълнителната власт със специална компетентност. Недопустимо е правителството да разпорежда как да се извършват плащания и от държавните дружества “Български ВИК Холдинг“ и “Автомагистрали“, които си имат органи на управление.

 

При Агенция “Пътна инфраструктура” проблем се явява намесването на кабинета в договорни отношения, в които Министерският съвет не е страна.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2831 |07.07.2022 На закрито заседание ще изслушват Петков и Николов след спор в НС . 0| 2859 |07.07.2022 Кирил Петков ще посети Гърция заради старта на газовата връзка с България . 0| 2965 |07.07.2022 НС изслушва Кирил Петков и Александър Николов за танкерите с втечнен газ от САЩ . 0| 3340 |06.07.2022 Петков за катастрофата в София: Ужасяващо криминално деяние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads