Реклама / Ads
9| 2850 |18.01.2023 НОВИНИ

МС пита Конституционния съд: Може ли да се въведе задължителна военна подготовка

.
Източник: Снимката е илюстративна
Министерският съвет изпраща питане до Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България.

 Тълкувателният въпрос до Конституционния съд е следният: „Допуска ли чл. 59, ал. 2 във връзка с ал. 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?“

 
Настоящата правна уредба предвижда доброволност при провеждането на подготовката на българските граждани за защита на отечеството, посочват от МС.

Видно от дебатите в Народното събрание по приемането на разпоредбата на чл. 59, ал. 2 от Конституцията обаче, от становище на Министерството на правосъдието, от дебатите във връзка с изготвянето на промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, съществуват различни разбирания относно принципите при въвеждането подготовката на българските граждани. Поради това е нужно тълкуване за изясняване на границите на конституционната норма.

 

Предвид гореизложеното, Министерският съвет счита, че от съществена важност е дали конституционната норма допуска регламентиране в специален закон на такава подготовка на българските граждани за защита на отечеството, каквато е необходима според конкретните реалности на средата за сигурност, в т. ч. въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната военна повинност за българските граждани във вида на съществувалата до 01.01.2008 г. наборна военна служба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4476 |18.01.2023 И Вучич анатемоса Путин: Не можем да подкрепим Русия - Крим е Украйна, Донбас е Украйна . 8| 2608 |17.01.2023 Радев: България не може да си позволи повече безвремие в енергетиката . 6| 2762 |15.01.2023 Любомир Тулев: Криптобанката не може да се сравнява с Ружа Игнатова . 0| 2692 |15.01.2023 Иво Христов: Кабинет с третия мандат не може да роди никаква стратегическа линия на развитие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads