Реклама / Ads
0| 5099 |12.01.2011 НОВИНИ

Питат първо МВР за СРС-тата, после ДАНС и Прокуратурата

.
Явор Нотев
Разговорите на митническия шеф Ваньо Танов с министри и депутати, които изтекоха в публичното пространство, станаха тема на обсъждане в подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства в парламента.
 

Сред членовете на комисията е постигнат пълен консенсус за начина и посоката, по които трябва да бъде извършена проверката от комисията, заяви председателят й Явор Нотев ("Атака"), пише mediapool.

Комисията ще провери дали някоя институция е възложила подслушването, на какво основание, за какъв срок са прилагани СРС-тата и какъв е резултатът от тяхното ползване.

"Това ще позволи да се отговори на първия и най-важен въпрос - дали сме изправени пред информация, която е събрана със специално разузнавателно средство по реда на закона и неправомерно тази информация е изтекла и е използвана за друго, или сме изправени пред информация, която е събрана с техническо средство, но без прилагане на законовите процедури за събиране на информация", посочи Нотев.

По думите му членовете на парламентарния орган ще получат отговор на този въпрос до края на седмицата. На този етап вътрешният министър няма да бъде изслушан в комисията за контрол на СРС-тата, освен ако от проверката не стане ясно, че именно от МВР е тръгнало подслушването на Ваньо Танов, стана ясно още от изявлението на Нотев.

МВР ще бъде първата институция, към която депутатите ще отправят питането си. Информация за това дали са приложени СРС-та по едно лице се съсредоточава в МВР, поясни Нотев.

Комисията ще пита още прокуратурата и ДАНС дали е разпореждано подслушване на шефа на митниците.

По-рано в сряда градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи, че експертизата за изтеклите записи от подслушвания на Танов с депутати и министри ще бъде готова в края на другата седмица. Той уточни, че Софийската градска прокуратура не е образувала досъдебно производство срещу Танов и не е искала подслушването му, но трябва да се види дали това не е направено от някоя друга прокуратура в страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5416 |04.01.2011 Първото слънчево затъмнение за 2011 . 2| 6825 |20.12.2010 Болни и стари да продават имоти с „последно пълномощно” . 11| 5227 |19.12.2010 Над 100 млн. лв ще получат болниците и джипитата . 0| 4681 |06.12.2010 Последните два шампиона на Франция оглеждат Гара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads