Реклама / Ads
27| 5461 |03.05.2013 НОВИНИ

Пламен Орешарски: Незабавно държавата да се разплати с бизнеса

.
Незабавно държавата трябва да разплати ангажиментите си към бизнеса, включително по отношение на регулярното възстановяване на ДДС. Средствата трябва да се връщат на всички, а не само на някои фирми. Това заяви номинираният за премиер от Коалиция за България и водач на листата във Варна Пламен Орешарски. В Плевен той запозна представителите на бизнеса с мерките, които левицата възнамерява да реали
 

Орешарски напомни, че през 2009г. България беше в добра кондиция и обстановката не е предполагала такива тежки последици, на каквито сме свидетели днес. „Имаше достатъчно фискални резерви, правителственият дълг беше нисък. В началото на мандата на ГЕРБ имаше всички предпоставки да не се свива чак толкова стопанството ни. За съжаление в резултат на последователни грешки кризата ни засегна доста тежко”, отбеляза Орешарски. Той даде пример с нивото на безработица, което през 2009г. беше 6,5%, а днес то е 12,5%, което е над средните стойности за Европа.
 

Орешарски изтъкна, че днес са наложителни няколко неотложни мерки, както и цяла поредица от действия в средносрочен план. На първо място той подчерта необходимостта да се прекрати рекетьорският натиск над бизнеса и да се успокои цялостната икономическа обстановка. Той подчерта, че трябва да има непримиримост към разрасналата се система на контрабанда. Водачът на листата във Варна остро критикува популисткото и пропагандно говорене, което внася само несигурност и непредвидимост в икономическата обстановка.
 

На следващо място Орешарски изтъкна необходимостта да се насърчават местните инвестиции, които спаднаха с близо 50 на сто. Според него е важно да има и целенасочено привличане на външни инвестиции, особено производствени инвестиции, както и да се улесни достъпът на малки и средни фирми до кредитни ресурси.
 

Орешарски се обяви за запазването на фиксирания курс до членството в Еврозоната и за използването на фискалната политика като антикризисен инструмент. Според него целта на децентрализацията трябва бъде да се доближат публичните услуги до хората. „Необходим е цялостен преглед на администрацията, като целта е да има по- бързи и по- евтини услуги, а не толкова самоцелно разместване на звена”, каза Орешарски.
 

Водачът на листата във Варна постави специален акцент върху селското стопанство. Според него това е може би единственият източник на бързото решаване на проблемите със заетостта, особено на хората с ниска квалификация. Орешарски добави, че трябва да се положат усилия за излизане от монокултурния характер на селското стопанство и да се развиват и техническите култури.
 

Пламен Орешарски обърна внимание на образователна система и по- тясната връзка с потребностите на практиката, което е пряко свързано и с проблема с младежката безработица. От друга страна дигитализацията трябва да осигури максимално прозрачни отношения между бизнеса и домакинствата от една страна и администрацията от друга.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5301 |02.05.2013 Пламен Орешарски: Безработицата и ниските доходи са най-острите проблеми . 9| 5413 |01.05.2013 Орешарски: Да направим така, че хората да намират своето работно място и с удовлетворение да се прибират в къщи . 12| 5568 |30.04.2013 Орешарски: Селското стопанство може да смекчи или да реши проблемите със заетостта . 40| 5807 |30.04.2013 Цацаров: Незабавно приемаме правила за прилагане на СРС-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads