Реклама / Ads
0| 4202 |14.12.2023 НОВИНИ

ЕС с план Б как да изпрати 50 милиарда на Украйна въпреки Унгария

.
Източник: личен архив
Лидерите на Европейския съюз вероятно ще постигнат сделка за 50 милиарда евро (54 милиарда долара) за Украйна тази седмица, тъй като тя ще дойде в пакет с други парични средства, от които Унгария, която заплаши да я блокира, ще се възползва, заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан пред Reuters.
 

ЕС иска да преразгледа бюджета си до 2027 г., за да добави 33 милиарда евро заеми и 17 милиарда безвъзмездни средства за Киев, така че Украйна, която се бори с руска инвазия, да има сигурност във финансирането, за да поддържа функционирането на държавата.

 

Унгария, чийто премиер Виктор Орбан рекламира връзките си с Москва, постави под съмнение сумата и нейното поставяне в бюджета на ЕС, за което всичките 27 правителства на ЕС, включително Будапеща, трябва да се съгласят единодушно.

 

Споразумението с ЕС е още по-важно, защото новата финансова помощ за Украйна от Съединените щати се превърна в разменна монета във вътрешната политика, хвърляйки съмнение дали Киев въобще ще получи още пари от Вашингтон.

 

"Бяхме помолени през пролетта от американското правителство, че биха били много благосклонни, ако можем да оглавим дългосрочната подкрепа за Украйна също като вид вътрешен натиск върху Камарата на представителите и Сената да направят нещо подобно “, разкри еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

 

"Всичко това се разбира добре от всички лидери и затова мисля, че в крайна сметка и Унгария ще се съгласи, защото става въпрос и за техните собствени интереси“, отбеляза Хан в навечерието на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, за да обсъдят въпроса.

Унгария желае повече средства от ЕС, за да защитава границите си от нелегални мигранти и да плаща на трети страни, за да не позволяват на мигрантите да преминават в Европа. В прегледа на бюджета на ЕС, освен 50-те милиарда за Украйна, има и допълнителни 15 милиарда евро за такива политики.

 

"Това е пакет, не е само за Украйна, има нещо в него за миграция, защита на границите, подкрепа на страни като Турция, в днешно време добри приятели на Унгария и обратно, за да получим и допълнителни финансови средства“, отбеляза Хан.

 

За да подслади допълнително сделката, Комисията реши в сряда да деблокира достъпа на Унгария до 10 милиарда евро от кохезионните фондове на ЕС, които бяха замразени поради опасенията на ЕС, че Унгария не спазва върховенството на закона. Парламентът на Унгария прие във вторник закони за подобряване на независимостта на съдилищата.

 

Попитан дали ЕС има алтернативен план да предостави на Украйна парите, дори ако Унгария блокира използването на общия бюджет на ЕС, Хан каза:

 

"Едно от качествата на Комисията винаги е да има план Б, но честно казано не искам да говоря и да спекулирам за план Б, защото това също създава възможност за излизане“.

 

Попитан дали 26 страни от ЕС с изключение на Унгария могат да осигурят парите чрез междуправителствено споразумение, Хан каза:

"Разбира се. Това е една от възможностите. Но не вярвам, че Унгария ще остане встрани от международната, не само европейската, но и международната общност“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3731 |14.12.2023 Искрен Арабаджиев: Виждаме, че лека-полека процесите в държавата се стабилизират . 13| 16812 |14.12.2023 Настане вечер, флексът запее... Падането на МОЧА предизвика народното творчество . 10| 3973 |14.12.2023 Божидар Божанов: "Възраждане" и БСП блокират българския парламент в защита на чужда окупаторска армия . 19| 4094 |14.12.2023 "Възраждане" подкани опозицията на пърформанс в НС. Желязков се чуди дали ще пеят като хор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads