Реклама / Ads
162| 5168 |03.08.2013 НОВИНИ

Планът „Орешарски” амбициозен - 165 мерки за т.г.

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Кабинетът "Орешарски" се задължава да изпълни 165 мерки до края на годината. Те са разписани с конкретни срокове за реализиране в първия екшън план по обновената управленска програма на правителството за целия мандат.
 

И двата документа, които са одобрени от Министерския съвет и носят името "Държавност, развитие, справедливост - икономически и социални приоритети на правителството на България", са внесени за информация на депутатите в парламента, пише "Труд".

В последния си работен ден преди лятната ваканция вчера народните представители очакваха премиера Пламен Орешарски да се появи в пленарната зала, за да им представи спешните мерки. Цялостната програма бе обсъдена по-рано и с БСП, и с ДПС, но никой от депутатите не бе запознат с конкретните срокове по изпълнението. По-късно през деня стана ясно, че Орешарски всъщност няма да дойде.

"Сега разговарях с премиера и се разбрахме кабинетът да представи в пленарната зала управленската си програма в първата работна седмица на септември", обяви от трибуната шефът на парламента Михаил Миков. Тогава се очаква Орешарски да се отчете и за свършеното досега - увеличаване на майчинските за отглеждане на деца от 1 до 2 години, разширяване на кръга на хората, които имат право на помощи за отопление и т.н.

Причината за отлагането на дебата по програмата на правителството за септември била, че депутатите се забавили с точките в дневния си ред и нямало да остане време, аргументираха се управляващите. С внасянето на екшън плана "Орешарски" в Народното събрание донякъде се разбуни и мистерията около проекта "Белене" - тема, по която крепящите правителството партии БСП и ДПС едва ли ще постигнат консенсус.

Кабинетът си дава срок до 31 декември, за да подготви анализ на технико-икономическите характеристики на проекта за втората атомна централа и неговата финансова структура. Но дори и в цялостната управленска програма на правителството не се споменава и дума за рестарт на строежа на АЕЦ "Белене", както бе записано първоначално в презентацията на програмата пред пленума на БСП. Иначе ще се водят преговорите с "Росатом" за решаване на проблемите по проекта.

В екшън плана с мерки до края на годината не се планира ръст на доходите, макар че БСП настоява правителство, синдикати и работодатели да се разберат за увеличение на минималната работна заплата от 310 на 340 лева още от 1 октомври. Иначе се предвиждат редица мерки за борба с безработицата и разкриване на нови работни места - субсидирана заетост за младежи, хора с увреждания и граждани над 50 г. и обучение на безработни от по-висока възрастова група (до 30 ноември).

Кабинетът "Орешарски" планира да изпълни и редица мерки до края на годината, с които да подпомогне бизнеса. С цел и да се ограничи корупцията в два пакета ще бъдат намалени и разрешителните режими и такси за бизнеса. Друга мярка е за подкрепа на малките и средните предприятия. Тя трябва да стане факт до края на октомври и предвижда разширяване на достъпа им до обществени поръчки. Това ще стане със законови промени, които ще доведат и до намаляване на административната тежест. В същото време обаче правителството ще отреже офшорките от възможността да получават държавни пари, като им забрани да участват в търгове за изпълнение на проекти. Такава мярка бе обещана още в предизборната кампания на БСП.

Българската банка за развитие да има нова роля до края на октомври, планира още кабинетът. Предвижда се чрез трезора да се създадат предпоставки за насърчаване на износа.

Като най-спешни в областта на здравеопазването правителството е определило проблемите на болниците в малките населени места. За тях до края на годината ще се търси възможност те да бъдат субсидирани. В същия срок ще се преразгледа и политиката по ценообразуването на лекарствата. До януари трябва да бъде готова и карта на разпределението на спешната помощ, което е първа стъпка за преодоляване на закъсненията на линейките.

В екшън плана на премиера Орешарски има няколко мерки, които трябва да бъдат изпълнени преди представянето му в парламента. До средата на август правителството трябва да отсее критичните европроекти, които може и да не бъдат изпълнени до края на годината. До края на август трябва да бъде готова и ревизираната версия на споразумението ни с Брюксел по въпроса.

Увеличаването на доходите не е сред най-спешните приоритети на кабинета "Орешарски". В екшън плана до края на годината е записано само, че през 2014 г. трябва да бъде възстановено швейцарското правило за индексиране на пенсиите. Това означава, че възнагражденията за старост ще се вдигнат от 1 юли догодина. Очаква се повишението да не е повече от 2-3%.

В програмата си правителството потвърждава предизборните обещания на БСП минималната работна заплата да стане от 310 на 450 лева до края на мандата. С какви темпове и в какви срокове ще се увеличава тя не е разписано.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5252 |02.08.2013 Планът „Орешарски” остана за след ваканцията . 24| 4986 |26.07.2013 Планът "Орешарски" първо при БСП, после в НС . 85| 5599 |29.06.2013 Гладуващи в подкрепа на кабинета „Орешарски” си предават щафетата . 57| 6272 |20.05.2013 Планът "Орешарски" инжектира бизнеса с 500 млн. лв. кредит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads