Реклама / Ads
14| 5127 |22.11.2012 НОВИНИ

Плевнелиев: Бизнесът да се качи на раменете на държавата

.
Президентът Росен Плевнелиев
„Аз не съм се променил, не съм под сянката на никого. Такъв, какъвто бях като министър, такъв съм и като президент. Аз съм добър човек, имам приоритети, имам ценностна система и може би това си пролича при казуса със съдия Марковска”.
 

Така държавният глава Росен Плевнелиев отговори на журналистически въпрос счита ли, че е излязъл от сянката на министър-председателя.

Прескачайки в друга тема, той призова водената от Скопие политика да промени посоката си и да спре антибългарската кампания, тъй като подкрепата на страната ни не е безусловна.

„Когато в България се грижим за всеки камък, оставен от византийци, търсим и други народи, стремим се да запазим културно-историческото наследство за бъдещите поколения, на 200 километра от нас тече проект „Скопие 2014”. Очакваме декларацията за добросъседство, която е подписана преди много години от България и Македония, да се спазва. По доказателства, с които разполагаме, за съжаление, този документ не се спазва”, каза Плевнелиев.

На терена на икономиката президентът сподели очаквания, че до 2020 година в България „ще се изсипят” около 45 милиарда евро, „ако се справим добре, ако работим здраво и заедно".

Той изтъкна, че трябва да се справим с три ключови за обществото предизвикателства и приоритета - енергийната ефективност, енергийната диверсификация, развитието на енергийната инфраструктура. Според него България трябва да има дългосрочен план как да управлява ресурсите си и когато те не са достатъчни, да е ясно откъде ще бъдат набавени.

„По отношение на сигурността и на националните приоритети трябва да планираме не до 2020, а и много по-напред”, заяви още президентът. "Четирите ключови думи са интеграция, технологии, ресурси и демография", убеден е Плевнелиев.

„Ако искаме да имаме не бюджет, който да изхарчим, а такъв, който да мултиплицираме четворно, трябва да използваме потенциала на фирмите. Публично-частното партньорство е един от лостовете за постигане на гражданска сигурност”, заяви още Плевнелиев. Той припомни, че 90% от производството у нас е в ръцете на частни компании.

Правителството трябва да бъде само платформа, подобно на Гугъл и да създава благоприятните условия и правила, така че бизнесът да се качи на раменете на държавата, обясни той. Работни места не се създават с държавни милиарди, а с предприятия, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 7148 |31.10.2012 Плевнелиев: Македония да спре с провокациите! . 13| 5385 |29.10.2012 Плевнелиев: Аз винаги се моля за добро и за здраве . 14| 5231 |22.10.2012 Плевнелиев: Работим денонощно за разкриването на атентата в Бургас . 27| 5078 |14.10.2012 Плевнелиев: ВВС имат нужда от нова техника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads