Реклама / Ads
2| 4403 |10.11.2014 НОВИНИ

Плевнелиев: Близнашки гарантира финансовата стабилност

.
Президентът хвали служебното правителство
Във време на тежка криза служебното правителство пое нелеката задача да гарантира финансова стабилност, да възстанови социалния диалог между държавата и институциите. Пет правителства и три парламента се смениха за 3 години. Това каза президентът Росен Плевнелиев в своята оценка за служебното правителство.
 

Той посочи, че по проекта „Южен поток“ в кабинета „Орешарски“ се е говорело едно на партньорите, а се вършело друго. Правителството се справи достойно. Служебното правителство работи в среда на тежки вътрешни и външни кризи. Свидетели бяхме на безпринципно противопоставяне, най-дългите протести, спрени еврофондове, външнополитическа изолация и др. Наложи се служебното правителство да вземе категорични мерки, за да възвърне доверието на партньорите. То работеше в режим на тежки финансови рестрикции заради неактуализирания навреме бюджет. Служебният кабинет прояви характер, отстоявайки позициите на България.

 

Поздравявам служебния кабинет, че за пръв път прояви характер, отстоявайки националния интерес, относно нападките срещу нас от руска страна. Служебните министри доказаха, че може да се свърши много работа, когато си професионалист.

 

 „Подготвихме се добре за историческата среща на НАТО, където приехме план във връзка с кризата в Украйна. Служебното правителство възстанови диалога и доверието с ЕК. Изготви план за възстановяване на спрените плащания по спрените програми. Служебното правителство промени нормативната рамка за работа с еврофондовете. В процес на разработване бе закон за управление на европейските средства“, заяви Плевнелиев. Той уточни, че наука и иновациите трябва да вървят заедно. „Бе приета национална стратегия за повишаване и насърчаване на грамотността. Възстановена бе ефективната работа на ДФЗ. Правителството създаде енергиен борд, в който участват представители на всички заинтересовани страни в българската енергетика. Ускори се работата по газовите интерконектори“, каза още Росен Плевнелиев. Служебното правителство предприе стъпки и за възстановяване на спрените плащания от Европейския съюз. Ускорени бяха процесите за финализиране на новите европрограми. Избирането на г-жа Кристалина Георгиева за еврокомисар по бюджет и финанси е безспорен успех на българската дипломация. Получаването на най-високия европейски пост, даван някога на българин е знак за доверието на ЕС към нас. Направихме всичко възможно да овладеем всички кризи в страната. Тези нелеки дни и въпреки атаките срещу нас, мога да кажа, че ние изпълнихме достойно. Ангажиментите, които поехме от държавния глава изпълнихме с достойнство. Искам да изкажа благодарност на президента от името на цялото правителство за гласуваното доверие към нас. Справихме се въпреки ограничените ресурси. Това каза бившият служебен министър проф. Георги Близнашки в отчета си в края на мандата на служебното правителство. Изключително съм ви благодарен за тежките лишения, въпреки които се справихте.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4207 |10.11.2014 Валери Жаблянов: Гарантирането на социалните плащания е приоритет за БСП . 3| 4680 |07.11.2014 Близнашки обеща подкрепа на Борисов при смяната . 12| 5210 |06.11.2014 От 4 декември изплащат гарантираните влогове на вложителити в КТБ . 16| 4427 |06.11.2014 БСП обвини кабинета "Близнашки" в национално предателство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads