Реклама / Ads
8| 4569 |21.10.2015 НОВИНИ

Плевнелиев увърта дали ще се кандидатира пак за президент

.
Ще пита ли Плевнелиев дали да се кандидатира за втори мандат?
Следващата година Росен Плевнелиев ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат или не. Той заяви, че до президентските избори остава една година, което е много време. 2015-а е година на местните избори и референдума. 2016-а е година на президентските избори. Именно тогава Плевнелиев ще излезе и ще декларира намеренията си.
 
„Аз съм действащият държавен глава и народът може да очаква да изляза пред него и да кажа в прав текст - ще се кандидатирам, защото..., няма да се кандидатирам, защото...", обясни Росен Плевнелиев по Нова телевизия. Той отхвърли всички въпроси по темата, заявявайки, че когато дойде точният момент, ще излезе пред народа и ще обяви решението си.

На въпрос дали би оглавил нова партия, Росен Плевнелиев отговори категорично, че един президент трябва да бъде винаги президент на нацията си и не се очаква от него да прави политически партии. Един президент не може да си позволи това, подчерта той.

Държавният глава увери, че е независим президент и действа по съвест. Той вярва, че трябва да има морал и че ценностите са важни. Не търсел медиен комфорт. Толкова много години бил атакуван, чул много лъжи, но свикнал с това и не обръщал внимание. Гледал смисъла и продължавал напред. Не търся изгодните и удобни извинения и обяснение и продължавам напред, заяви президентът.

Той повтори, че от него не трябва да се очаква, че в президентската институция ще се правят каквито и да е коалиции. Те ще се правят в парламента или резиденциите, но не и в президентството. Това е моята принципна позиция до края, подчерта Росен Плевнелиев.

Държавният глава призова народа да излезе в неделя и да гласува на референдума, защото той е двигателят на промените в държавата. Три години се боря за този референдум, но статуквото срещу него е много силно.

42-то Народно събрание по най-арогантния начин отказа да инициира референдум и да признае 500 000 подписа на български граждани. В 43-ото НС въпросите бяха окастрени. Остана един, но референдум в неделя ще има. Президентът не уточни кое е статуквото, но посочи, че всяка партия сама трябва да прецени от коя страна на барикадата да е.

В годините на прехода управляващите винаги преди избори променяли законодателството в своя изгода. Никой не се сетил да пита народа какви хора иска да го управляват, включително как да избира своите народни представители. „Питай народа, за да разбере, че държавата е на негова страна", защити позицията си за референдума Плевнелиев.

Той е категоричен, че нито един референдум не може да се провали. Зависело от политиците как ще разчетат резултата от вота на гражданите.

Дори изборната активност да е под 50%, но над 20% резултатите ще отидат в Народното събрание. Всеки референдум е важен, обясни президентът. Той се гордее, че е първият български президент, ползваш правото си да инициира референдум.

Не е достатъчно само да има европейски закони в една държава, не е достатъчно да изкопираме всички европейски институции и да ги въведем в една държава. Примерът е България. Въпреки това, тези държави може да бъдат превзети от статуквото и да бъдат обслужвани от него, подчерта Плевнелиев. Той е убеден, че всеки референдум трасира пътя към демокрацията.

Ако българите седят вкъщи и се оплакват, че един тесен кръг от хора определят техните съдбини, могат в неделя да излязат и да гласуват на референдума, призова Плевнелиев.

На въпрос има ли намерение да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) заради бежанската криза, Росен Плевнелиев заяви, че планира да се проведе такъв, но тогава, когато има готовност съответните компетентни институции и министерства да го направят. Президентът уточни, че КСНС ще бъде по една още по-важна и стратегическа тема за България, свързана с промените в геополитическата и геостратегическата среда за сигурност.

Относно мигрантската вълна, той посочи, че страната ни е поставена в риск така, както всяка една друга държава.

Запитан какъв би бил ходът ни, ако 200 000 души преминат границата от Турция и влязат в България, държавният глава каза, че към момента страната ни върши добре работата на границите. По думите му, към момента нямало индикации, че отношенията на турските ни партньори ще се променят. ЕС е застанал зад нас. Търсим общо европейско решение и България ще бъде част от това, категоричен е Плевнелиев.

Относно застреляния от граничен полицай афганистанец, Плевнелиев каза, че вече е изразил позицията си и не може да се очаква държавният глава да предопредели хода на съдебното производство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4528 |16.10.2015 Плевнелиев: България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила . 7| 3918 |15.10.2015 Плевнелиев наложи вето на закона за военното разузнаване . 1| 3817 |13.10.2015 Стряскащо! 20 млн. лв годишно за лечение на пострадали от катастрофи . 16| 19106 |08.10.2015 Люба Кулезич: Борисов трябва да избира дали да казва истината или да ни заблуждава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads