Реклама / Ads
9| 4907 |12.01.2014 НОВИНИ

Плевнелиев заминава на държавно посещение в Китай

.
Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на държавно посещение в Китай от днес до 15 януари по покана на китайския си колега Си Цзинпин. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Росен Плевнелиев е първият държавен глава, който ще посети Китай през 2014 година, това е и първото държавно посещение на български президент в азиатската страна от 15 години насам.
 

Визитата има за цел продължаване на политическия диалог на най-високо равнище и активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения. Тя ще премине под знака на 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, която се отбелязва тази година.

Днес президентът Плевнелиев ще се срещне с представителина българската общност в Пекин и ще поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка Чаоян в китайската столица. В понеделник /13 януари/ българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония във "Великата зала на народа" в Пекин от председателя на Китайската народна република Си Цзинпин.

След официалните разговори между двете делегации, в присъствието на държавните глави ще бъде обявено Съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество между България и Китай и ще бъде подписана междуправителствена спогодба за морски транспорт. Плевнелиев ще посети високотехнологичната зона "Джунгуанцун" в китайската столица и ще се запознае с дейността на компаниите там.

На 14 януари президентът Плевнелиев ще проведе разговори с премиера Ли Къцян и с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Дъцзян. В делегацията на президента Плевнелиев за посещението са председателят на Комисията по външна политика и на Групата за приятелство България-Китай в парламента - Янаки Стоилов, заместник-министри на външните работи и на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, секретари на държавния глава.

Президентът ще бъде придружаван и от над 30 представители на българския бизнес, водени от главния изпълнителен директор на КРИБ Евгений Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7572 |01.01.2014 Богомил Бонев скастри Плевнелиев за Новогодишната му реч . 29| 5031 |01.01.2014 Плевнелиев за ЧНГ: Изпитанията се преодоляват с обединение и любов . 23| 6748 |28.12.2013 Плевнелиев атакува пистите край Банско 4 часа . 10| 5386 |28.12.2013 Плевнелиев отмаря във вилата си в Баня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads