Реклама / Ads
1| 2501 |11.04.2024 НОВИНИ

Почина един от най-скандалните американци - О Джей Симпсън

.
О Джей Симпсън
О Джей Симпсън, бившият американски футболист, който бе противоречиво оправдан за двойно убийство, е починал на 76-годишна възраст, съобщи семейството му. Орентал Джеймс Симпсън се прослави като футболист в колежа, а след това игра в НФЛ.
 

През 1995 г. той е оправдан за убийството на бившата си съпруга Никол Браун и на свой приятел по време на съдебен процес, който развълнува Америка. През 2008 г. той е осъден на 33 години затвор по обвинение във въоръжен грабеж. Освободен е през 2017 г.

 

Симпсън почина от рак в сряда, написа семейството му в Twitter/X.

 

"Той беше заобиколен от своите деца и внуци", гласеше изявлението, цитирано от Би Би Си.

 

Преди 1994 г. Симпсън беше приеман с обич от обществеността, добре познат като професионален спортист, актьор и говорител на няколко американски компании за милиони долари.

 

Но през същата година той е арестуван като заподозрян за убийството на бившата си съпруга Никол Браун и нейния приятел Рон Голдман. Последвалият съдебен процес завладява цялата страна.

 

Процесът е един от най-известните в Америка през XX век. Прокурорите твърдят, че Симпсън е убил Браун в резултат на ревнива ярост. Доказателствата, представени по време на процеса, включват тестове на кръв, коса и влакна, които свързват Симпсън с убийствата.

Защитата твърди, че Симпсън е бил набеден от полицията, мотивирана от расизъм.

 

В един от най-запомнящите се моменти от процеса прокурорите помолиха Симпсън да облече чифт окървавени ръкавици, намерени на мястото на убийството, но Симпсън се затрудни да си сложи ръкавиците. Тази грешка накара един от адвокатите на Симпсън, Джони Кокрън, да каже на журито в заключителните си речи: "Ако не пасва, трябва да го оправдаете."


В крайна сметка журито застава на страната на Симпсън, който заявява, че е "абсолютно 100% невинен".Оправдателната присъда се оказа изключително противоречиво приета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2424 |11.04.2024 Румен Гълъбинов: На годишна база очаквам в България инфлацията да е под 3% . 3| 2433 |11.04.2024 Стоил Цицелков: Нека бъдат показани всички невалидни бюлетини . 8| 7480 |11.04.2024 Световни медии: Руски шпионски афери, чиито следи водят към България . 4| 7841 |11.04.2024 Politico: Рискът за предстоящите евроизбори - Русия и дезинформацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads