Реклама / Ads
0| 4126 |15.06.2015 НОВИНИ

Подсъдимият за убийството на Яна се хвана за техническите детайли на експертизите

.
Николай Русинов-Чеци
Подсъдимият за убийството на Яна-Николай Русинов-Чеци, се хвана за техническите детайли на експертизите на днешното съдебно заседание.
 

Делото за убийството на младата жена от лятото на 2011 година се намира на втора инстанция, след като Русинов обжалва постановената му от градския съд доживотна присъда, припомни Нюз. бг.

 

На миналото заседание Чеци насочваше въпросите си не към петната в червено-кафяв цвят по салфетка, открита на местопрестъплението, а към това колко пъти тя е рязана.

Днес пък Русинов се хвана за номерацията на страниците на съдебно-медицинската експертиза, касаеща дънките, потника, чорапите и бикините на убитата жена.Причина за това е прескачане на номер в страниците, като очевидно Русинов и защитата му се усъмниха дали пък някоя страничка не липсва.

 

Експертите обясниха, че става въпрос за техническа грешка, тъй като номерацията на страниците в експертизата се извършва от софтуер. Чеци обаче веднага контрира експертите, заявявайки че не може при всички останали експертизи номерацията да е наред, а при тази да не е.Освен това експертите няколкократно заявиха легитимността на представената документация, изтъквайки положените техни подписи и печати.

 

Прокурорът се намеси и напомни, че вещите лица не са техници и нямат задължение да номерират страниците, затова и призова съдебният състав да обърне внимание на подсъдимия и защитата му, че съжденията, които отправят към експертите са недопустими.

 

Апелативните магистрати реагираха, напомняйки на Чеци и адвоката му да задават въпроси, които касаят компетентността на вещите лице в качеството им на медици и биолози.

 

Следващият детайл, за който те се хванаха, беше свързан с това дали експертите сравняват обектите, вписани в постановлението с тези, които реално им се предоставят за изследване. Експертите отговориха, че техните задължения за изследователски, а не административни.

 

През годините се е случвало веднъж да има разминаване, като обаче нищо не е липсвало - напротив, намерили се нещо повече. Те също така разясниха, че когато получат веществените доказателства, преди да отворят пликовете, проверяват дали върху тях има подпис и печат. Ако такива липсват, пликовете с веществени доказателства се връщат.

 

Иначе от същината на експертизата стана ясно, че върху бикините на Яна има петна от кръв, но не може да се установи от коя част на тялото е тя.

Експертите уточниха, че единствено може да се установи произхода на кръвта, когато е от менструално течение, тъй като в този случай има специфични клетъчни образувания, които се съдържат само в матката.Те обаче допълниха, че както по този, така и по другия обект на изследването им не се касае за менструално кръвотечение.

 

В сферата на вероятностите те изрази становище, че е възможно тази кръв да е следствие от механично въздействие върху входа на влагалището на жертвата. Експертите обаче не се ангажираха с категорична позиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5838 |11.06.2015 Търси се бягащ младеж за убийството на Георги . 3| 4545 |09.06.2015 Бъчварова: По следите сме на свързан с убийството на Георги . 2| 4319 |03.06.2015 МВР търси съдействие за убийството на Георги . 3| 5088 |03.06.2015 Х. Александров за убийството в Борисовата: Все повече агресия отглеждаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads