Реклама / Ads
2| 3692 |12.10.2023 НОВИНИ

Подуправителят на БНБ декларира липса на конфликт на интереси пред КПКОНПИ

.
Подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров е декларирал липса на конфликт на интереси пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 
 

Гюров е подуправител, ръководител на управление „Емисионно”, и член на Управителния съвет на Българската народна банка, избран от 49-ото Народно събрание на 26 юли 2023 г. с шестгодишен мандат. Декларацията пред КПКОНПИ подал още докато е бил народен представител на 19 юли 2023 г. - тоест седмица преди да бъде избран за подуправител на БНБ и още преди да бъде изслушан с концепцията си от парламентарната Комисия по бюджет и финанси. 

 

Оказва се обаче, че декларацията на Гюров като подуправител на БНБ - липса на конфликт на интереси, противоречи на факта, че той е посочен като член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната". Това пък влиза в противоречие текстове в Закона за Българската народна банка, които посочват, че подуправителите на БНБ не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които Българската народна банка има участие, или на международни организации във връзка с дейността ѝ. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси (чл. 12, ал. 5).

 

Възможно е обаче Гюров да е подал оставка като член на Изпълнителния съвет на партията, просто това все още да не е отбелязано. Възможно е и да е подал декларацията си по-рано, когато все още не е бил част от БНБ. Според действащото законоателство ако Гюров е част от изпълнителния съвет на ПП към момента на избирането си в БНБ, той следва едноседмичен срок да декларира тази несъвместимост с новия си пост пред КПКОНПИ и в едномесечен срок да напусне.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3950 |12.10.2023 Иранският държавен глава отправи апел към мюсюлманските страни да се ”координират” срещу Израел . 1| 3735 |12.10.2023 Четирима българи - евакуирани от Израел с испанска помощ . 2| 8146 |12.10.2023 Заплатите на асистентите в държавните университети се увеличават с по 310 лв. със задна дата . 17| 9002 |12.10.2023 Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът "Денков - Габриел"? /обзор/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads