Реклама / Ads
0| 2518 |13.07.2024 НОВИНИ

Пожарите: Над 20 души са пострадали, настанени са в Устремския манастир

.
Тополовградско
Двадесет и петима души, пострадали от бушуващите пожари около с. Срем, Тополовградска община, са евакуирани и настанени в Устремския манастир “Св. Троица”, съобщиха от Сливенската митрополия.
 

Там им е била оказана помощ и е осигурен подслон. Светата обител е дом за всички останали без жилища. Игумения Серафима и архиерейският наместник на Тополовград отец Николай Клюнков са на разположение на жителите на село Срем.

 

Сливенският митрополит Арсений е изпратил финансова помощ и продукти на пострадалите, съвместно с община Тополовград, посочват от митрополията.

 

Пожар изпепели повече от 10 къщи в ивайловградското село Горноселци. В общината беше обявено частично бедствено положение, като бедствено е положението и за територията на община Тополовград, където пожарът се разпростира в землището на с. Срем.

 

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, цитиран от БНР: "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера. Пожарът, който е при село Устрем, община Тополовград, е локализиран. Имаме още един пожар, който е от вчера. Продължаваме да го гасим около Гранитево, село Мелница, посока село Срем, като имаме и тежка техника. Направена е просека. Работим по изгасяването на пожара. Имаме нов пожар в село Студена, като там гори гора. Изпратени са екипи, но има доста вятър и вече се повишиха и температурите. Имаме и още един пожар в Маджаровско. В Пловдив продължават колегите заедно с доброволци и колегите от Държавните горски стопанства да работят на село Михилци, като за момента няма опасност за населените места и общо взето в резюме, натоварена е оперативната обстановка доста. Много е топло и духа вятър".

 

Трети пожар се развива на площ от 2 000 декара между тополовградските села Радовец и Планиново, като обаче населените места са далече и няма опасност за населението. Близо 6000 декара горят в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители. Разпространението на огъня към населените места е спряно и няма опасност пожарът да премине към къщите, уточни областният управител Николай Костадинов.

 

Военнослужещи от състава на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили участват в гасенето на пожари в страната, съобщи Министерство на отбраната. Военни и специализирана техника гасят огъня в село Мелница, община Елхово, горския пожар между селата Песнопой и Михилци, Пловдивско, огъня в района на село Срем, Тополовград. Пренасочват се хеликоптери за гасене на пожара в землището на село Горноселци, Ивайловградско.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5629 |13.07.2024 Асен Василев: Мандатът е тежка отговорност, не може да се отхвърли с лека ръка . 14| 3699 |13.07.2024 Николай Денков: ПП-ДБ няма да предложи правителство, този парламент е "плаващи пясъци" . 8| 4403 |13.07.2024 Борис Бонев: Има опит икономиката на София да се овладее от Таки и Маджо . 4| 4557 |13.07.2024 Стефка Костадинова за постижението на Магучих: Браво! Аз я орисах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads