Реклама / Ads
6| 4766 |05.10.2023 НОВИНИ

Покровителстват ли ГЕРБ и “Възраждане” схемите с лекарства в частните болници?

.
Покровителстват ли ГЕРБ и “Възраждане” схемите с лекарства в частните болници? Въпросът изниква след като двете партии се противопоставиха на промени в Закона за обществените поръчки, с които на практика частните болници ще бъдат задължени да провеждат такива за дистрибуцията на медикаменти. 
 

В пленарна зала бяха обсъдени и гласувани на второ четене предложенията за промени в ЗОП, които трябваше да приведат родното законодателство в съответствие с европейските изисквания. От години срещу България има наказателна процедура от ЕК, защото частните болници у нас разчитат на определени дистрибутори и нямат задължение да провеждат обществени поръчки при покупката на лекарства, които се плащат от НЗОК. Така се стига до разлика в цената, която е до 10 пъти по-голяма. 

 

Промените обаче, предупредиха от бранша, щяха да накарат НЗОК да сключва договори с всички лечебни заведения, но без да е ясно при какви точно условия.

 

“За какво става дума - преди години частните болници са освободени от задължението, когато закупуват лекарствени продукти, които после НЗоК плаща, да провежда обществени поръчки", поясни той. 

 

Промените в зала първоначално не били подкрепени от ГЕРБ, а "Възраждане" са се въздържали, но на прегласуването са обърнали позициите си, след като Костадин Ангелов от ГЕРБ се е обърнал към групата на Костадин Костадинов и е поел “кратък диалог”. 

 

“След това Възраждане обърна вота и на прегласуването предложението беше отхвърлено, с което се запази положението и, за съжаление, общественият ресурс отново ще се пропилява. Най-лошото е, че при това положение България ще влезе в наказателната процедура на ЕК, каза пред журналисти Явор Божанков от ПП-ДБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4396 |05.10.2023 Тристранката на извънредно заседание, обсъжда дали минималната заплата да стане 933 лева . 1| 4249 |05.10.2023 Европейският парламент одобри кандидатурите на комисари по климата и Зеления пакт . 3| 4360 |05.10.2023 Кабинетът разпространи пълен запис на срещата с протестиращите енергетици /видео/ . 1| 4383 |05.10.2023 Шарл Мишел: Трябва да подготвим среща между президентите на Армения и Азербайджан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads