Реклама / Ads
18| 4485 |04.11.2020 НОВИНИ

Политолог: Американската демокрация работи

.
Проф. Антоний Тодоров и Антоний Гълъбов
Американската демокрация работи. В американското общество се усеща, че тези избори имат ключов характер
 

С тези думи в студиото на БНТ политолозите Антоний Гълъбов и Антоний Тодоров коментираха темата на деня - изборите в САЩ.

 

Американската демокрация работи, заяви политологът Антоний Гълъбов.

"Има изключително висока избирателна активност след един турбулентен период от време с протести. Американските граждани продължават да поддържат демокрацията си жива. Това е много важно за целия свят", подчерта Гълъбов.


По думите му начинът, по който ще функционират Съединените щати в следващите години, няма да се промени в радикална степен в зависимост от това кой ще спечели изборите.

 

Според Гълъбов електоралната подкрепа за Тръмп е много по-хомогенна, докато електоралната подкрепа за Байдън остава вътрешно хетерогенна. "Динамиката е изключително интересна. Много важни централни щати печели Тръмп, в същото време в големите градове, младото и по-образовано население гласува по-скоро за Байдън".

 

Антоний Тодоров допуска, че хомогенното гласуване за Тръмп и разнородното за Байдън може да се окаже в полза на втория. В Съединените щати има дълбоко разделено общество – между такива, които гласуват на избори и участват в множество асоциации и граждански акции, и едно не по-малко малцинство, което не гласува никога на избори и не се интересува от политика, посочи Тодоров.

 

"Така че ще е интересно да видим в сравнение с предишните избори колко нови избиратели са се мобилизирали. Показателно е, че огромно количество американци – 109 млн., гласуваха по пощата предварително, което е сериозна избирателна мобилизация. С други думи, в американското общество се усеща, че тези избори имат ключов характер", каза още Тодоров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4683 |27.10.2020 Томислав Дончев: Боя се, че нашата демокрация има низ от болести . 3| 6018 |15.10.2020 Политолог: Управляващите се опитват с индулгенции да си купят спокойствие . 7| 6596 |14.10.2020 Политолог: Докладът на прокуратурата не казва нищо за шкафчето и къщата в Барселона . 9| 4605 |08.10.2020 Елена Йончева беше избрана в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads