Реклама / Ads
15| 3801 |11.01.2021 НОВИНИ

Политолог: Гласуването по пощата ще е абсурдно - нито има доверие в пощите, нито е правено някога

.
Христо Панчугов Източник: БГНЕС
Гласуването по пощата у нас ще е абсурдно - нито има доверие в пощите, нито някога това е правено. Няма време и да се организира. Огромни съмнения имам и към машинното гласуване, въпреки че за него се говори от по-отдавна. То ще бъде въведено – ще може да се серитифицират машините, но не виждам време да се убедят гражданите, че и този процес на гласуване е реален и прозрачен и надежден. Хората не са свикнали с такъв тип гласуване.
 

Това заяви пред Българското национално радио политологът Христо Панчугов. 


Той бе категоричен - отговорността за провеждането на предстоящите парламентарни избори и подготовката на държавната администрация в условията на пандемия трябва да легне върху плещите на Централната избирателна комисия. 


Панчугов обаче бе категоричен - политическите партии не са успели да надскочат тяснопартийните си интереси, а същото се отнася и за президента, и за правителството, които за пореден път са влезли в схватка кой ще извлече дивиденти. 


“Най-важните консултации бяха на президента със Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването, но тази среща на мен не ми даде отговор как ще се гарантира на гражданите безопасно провеждане на изборите”, посочи политологът. 


По думите на Панчугов здравните власти трябва все пак да имат няколко хипотези за провеждането на изборите според епидемичната обстановка. 


Освен всичко политологът бе категоричен - сертифицирането на изборните резултати трябва да бъде публично. 

“За да има доверие в честността на вота в ситуация на извънредна обстановка, ситуация, в която всички партии се съмняват в честността на вота, няма нищо по-важно от това българските граждани да запазят доверието си, че резултатите ще отразяват техния вот”, посочи Панчугов. 


Той определи въвеждането на мобилните урни като “най-логичното и разумно”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4269 |10.01.2021 Румен Петков при президента: Правителството съзнателно смачква машинното гласуването . 51| 6048 |09.01.2021 Христо Иванов при президента: Гласуването по пощата е най-адекватната мярка сега . 14| 4768 |09.01.2021 Доц. Кунчев: Моловете са по-рискови от гласуването, не коментирам Чорбанов . 31| 6347 |08.12.2020 Политолог: Ако някой си мисли, че ще се качи на гърба на господин Борисов...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads