Реклама / Ads
6| 2318 |19.06.2024 НОВИНИ

Политологът Атанас Радев: Нужен е компромис, за да се формира широка коалиция

.
Политологът Атанас Радев Източник: личен архив
"Здравият разум трябва да надделее, да се постигне компромис между политическите сили в НС и да се формира широка коалиция."
 

Това мнение изрази пред БНР политологът Атанас Радев.

 

"Има възможност да се направи правителство, важен е какъв ще е подходът. Не може да се поставят ултиматуми –"избере Рая Назарян за председател на НС, иначе няма да има правителство", отбеляза специалистът.

 

А това, че Назарян не беше избрана при първото гласуване, по думите му е "традиционен знак в последните няколко години".





"Използват се всички хватки и парламентарни традиции, които не бяха поставяни под въпрос. Въпросът е,  че се извиват отново ръце и продължава същата история, че е важен диалогът. Защото, ако имаше диалог можеше вчера да дадат пресконференция политическите партии и да обявят, че излизат с общ кандидат за председател на НС", посочи анализаторът.

 

И уточни:

 

"Разчита се да се бави времето, да се протака и да блокират конституционните задължения на президента и връчването на проучвателен мандат – първи, втори и т. нат."





Във връзка със "здравия разум" в НС Радев припомни, че няма как да се върне, защото е факт 30% избирателна активност.

 

"И е смешно 121 депутати да управляват. В момента е необходима да управлява широка коалиция с ясен хоризонт и мандат", смята политологът.

 

Той препоръча на политиците, че "трябва да се разбере, че политическата култура се променя в последните няколко години":

 




"Нямаме доминация на една партия. Най-голямата е с 68 депутати и няма как да извиваш ръцете.79% не участват в изборите и за да се променят нагласите, трябва да има политика и конкретна визия, какво ще се случи, а не да говорим, че еврозоната ни е приоритет. Ама, дайте да видим бюджета в следващите 2 години", изтъкна Радев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2430 |19.06.2024 И "Ройтерс" потвърди: Марк Рюте, дългогодишен критик на Путин, ще оглави НАТО . 22| 7996 |19.06.2024 Разпад - това е всичко друго, но не и политика. Политолози за първата сесия на 50-ия парламент . 13| 2304 |19.06.2024 ПП-ДБ няма да подкрепят правителство. Борисов "да не прехвърля отговорността на другите партии" . 2| 2291 |19.06.2024 Швеция одобри спорно споразумение за военно сътрудничество със САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads