Реклама / Ads
3| 2826 |06.07.2023 НОВИНИ

Политологът Хр. Панчугов: Гешев ще играе на терена на „Възраждане“

.
Христо Панчугов
„Влизането в политиката на Иван Гешев е обикновен опортюнизъм. Забелязва се доста голям политически вакуум – огромно мнозинство от българските гражданите не се чувстват представени в българския парламент, видно от ниската избирателна активност.“ Това заяви политологът Христо Панчугов.
 

„Въпрос на време беше някой да запълни този вакуум“, смята той.

 

Легендата, създадена около бившия главен прокурор е удобна за подобен тип експеримент. Той стъпва на полето предимно на „Възраждане“ и други опити в тази посока.

 

Панчугов припомни медийната кампания по отразяването на борбата на Гешев с битовата престъпност, докато той беше главен прокурор.

 

„Вероятно ще видим опит да се позиционира като поредния герой, който ще се преброи с проблемите на българите по един свръхестествен и магичен начин“, добави политологът.

 

„Съмнявам се, че ще пожъне особено успехи на фона на провала, който видяхме от него като прокурор – това е първият главен прокурор, който не успя да изкара своя мандат“, подчерта Панчугов и допълни, че Гешев е бил и първият главен прокурор, срещу когото е имало толкова силни обществени настроения.

 

„Нямаше успехи в нито една сфера, с която се беше захванал. Легендата, макар и вече създадена, едва ли би звучала истински убедително“, каза още Панчугов. По неговите думи ще стане ясно сравнително бързо откъде ще дойде финансирането на партията на Гешев.

 

Гешев или се страхува да се инкриминира (правейки разкрития за корупция на политици - бел. ред.), признавайки за политическия чадър от прокуратурата, за което го подозираха всички през последните години, или наистина няма факти.
Отказът на Борисов от имунитета му е публичен акт и той анонсира ясно защо го прави.

 

Сега въпросът е ще проведат ли институциите обективно разследване, смята Панчугов.

„Би било наивно да смятаме, че имунитетът на Бойко Борисов е било единственото, което е предотвратило водене на разследване по „Барселонагейт“. Целта е да се правят определени внушения“, коментира още Панчугов по Евронюз.

 

„Всички опити към този момент да бъде разследван Борисов финишираха в неговото оправдаване – в това да се затвърди и изпере неговият имидж. Ако това се случи за пореден път, мисля, че българската политика ще се изправи пред доста по-сериозен проблем“, смята политологът.

 

От гледна точка на ГЕРБ това е добър ход – даването на имунитета на Борисов е една тема по-малко, по която да извиват ръцете на лидера на партията, смята политологът.

„Управляващата коалиция все още говори повече за това дали ще се разпадне, отколкото какво ще постигне. До момента и двете формации се опитват да изтъкнат какво ги отличава от другия, вместо да се заемат с важните задачи“, коментира още Панчугов.

 

Той попита защо управляващите заговориха за руското влияние чак сега, при положение че бяха на власт и през миналата година, но в коалиция с БСП. „Този разговор можеше да започне отдавна и вече да има решения“, допълни политологът.

Той посочи, че огромната част от липсата на осъдителни присъди в българската действителност се дължи на недобре проведени разследвания и умишлени пропуски.

„Ние като общество трябва да се фокусираме там – не само върху делата, а и върху начина, по който се събират доказателства и в крайна сметка дали институциите са способни да си свършат своята работа“, подчерта Панчугов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3336 |05.07.2023 Адв. Грета Ганева: ”Днес вече ги почваме прасетата” - така ми звучи заявката на Гешев . 2| 2769 |05.07.2023 Гешев няма електорална база и идеология, смята политолог . 1| 2662 |05.07.2023 Политологът Теодор Славев: Гешев да се бори за справедливост е оксиморон . 1| 2594 |05.07.2023 ВСС остави без разглеждане искането на Гешев да напусне прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads