Реклама / Ads
14| 5201 |28.09.2010 НОВИНИ

Понсен упорит за ромите: Трябва ви министър!

.
Френският посланик у нас Етиен дьо Понсен отново припомни идеята си в България да се създаде специален министерски пост, който да се занимава с проблемите на ромите.
 
Той реагира остро на изявленията на дипломата от последните дни. Преди няколко дни бях казал, че когато една част от населението среща трудности, свързани с интегрирането, логично е обособена административна политическа структура да поощри интегрирането им, обясни Понсен по време на срещата си с лидера на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Това е само предложение, нищо повече, уточни той и допълни, че Румъния и Македония например вече са въвели такива административни структури. Помолен да коментира изказването на министър Цветанов, в което той посочва, че ромските гета генерират престъпност и последвалите реакции в Брюксел, посланикът заяви:
„Не мога да коментирам това, което казва господин Цветанов, защото това не е ролята на моята функция." По думите му ромското малцинство е изправено пред особени обстоятелства и трудности по интегрирането си, които го принуждава да пътуват до страни като Франция. Тежки са условията, свързани с образователна система, достъпа до обществени услуги и работата, изтъкна френският посланик.

В момента над 10 000 българи работят във френски предприятия в България, съобщи за news.bg посланикът на Франция у нас Етиен Дьо Понсен. Той посочи, че скоро ще има един много голям стратегически инвеститор от Франция, който ще поеме управлението на „Софийска вода". Това според Понсен ще има много важни социални последици. Предприятието е огромно, опълни още той. Това беше едно приятелско посещение, коментира срещата си с Тренчев френският посланик и допълни, че двамата са направили преглед на съвместната си работа през последните три години. Има много тясна взаимовръзка между КТ Подкрепа и френските синдикати, изтъкна Понсен.

Двамата са обсъдили и тежкото икономическо положение у нас. Етиен дьо Понсен обясни, че ситуацията е усложнена в сферата на здравеопазването и енергетиката, където има проблеми със затваряне на някои от ТЕЦ-овете. Запитан дали ще продължи с дипломатическата си работа, след като отпътува от България, Етиен дьо Понсен призна, че френското правителство му е поверило нова мисия. Той ще представлява Франция в Кения, където по думите му обстановката е съвсем друга. Разнообразието е част от преимуществата на тази професия, посочи с усмивка френският посланик у нас.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5247 |19.09.2010 А. Ангелов: България трябва да възроди оръжейната си индустрия . 11| 4709 |17.09.2010 Етиен дьо Понсен пак ни препоръча министър на ромите . 2| 5286 |14.09.2010 Младенов: ЕС трябва да е по-активна на глобалната сцена . 9| 4863 |13.09.2010 Етиен дьо Понсен: Мислете у вас за ромската интеграция!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads