Реклама / Ads
9| 4607 |11.06.2021 НОВИНИ

Поптодорова: ”Магнитски” е като камъче във водата. Трябва да започнем от записите, подръка са ни

.
Елена Поптодорова
Законът ”Магнитски” ни раздруса, слава Богу. Казват ни, че не сме си свършили работата. Очевидно разбираме само от резки действия. Това има ефекта на камъчето във водата - тези концентрични кръгове ще вървят дълго време. Единственият верен ход е незабавно, последователно и повсеместно разследване на всички тези случаи, за които знаем. Предлагам да тръгнем от записите - подръка са ни. Те не са градска легенда. А ако съвсем закъсаме по тая линия на разследване, ще ни помогнат по линията на националното сътрудничество.
 

Това заяви в ефира на btV Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

По думите й е дошъл моментът, в който страната ни може да докаже, че пирема сериозно признаците за злоупотреба с власт и публични средства. Разследвания трябва да има в напречен разрез, а техен обект трябва да бъдат и действията на руските служби на територията на ЕС.

 

ФрогНюз припомня, че наскоро Чехия направи разкрития за връзката на агенти на ГРУ с взривените складове край Врбетице през 2014 г. Същите агенти са били засечени и у нас и са сочени за извършители на покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Оказа се, че има връзка и с взривовете, станали у нас преди години.

 

"Има въпросителни около взривовете у нас. Дали става дума за подривни действия? Прокуратурата чак сега търси виновни. А 2012 г.? Тогава имаше загубени човешки животи. Това се архивира някъде като "природно бедствие". Има отказ от разследване на точно такива действия най-вече от страна на руското военно разузнаване. Балканите са много важен подстъп за Русия. Ние сме мека зона, слабо звено. Податливи сме, включително и поради корупционни влечения", посочи Елена Поптодорова.

 

В контекста на инцидента с военния пилот майор Валентин Терзиев, загинал преди дни по време на военно обучение край Шабла, Поптодорова посочи - летателните часове са малко, а базата - стара.

 

"Пари за гориво няма. Как да се осъществяват летателните часове, когато не могат да покрият един задължителен минимум? Милиарди са изтекли в една тройна енергийна яма, има неплатени данъци, включително от една голяма руска компания - "Лукойл". Ако тези пари отидат за укрепването на българската отбрана, държавата ни няма да е в това състояние", посочи Поптодорова.

 

По думите й до тук се е стигнало най-вече поради липса на дългосрочна стратегия и планиране.

 

"Последната капка при инцидента с майор Терзиев бе, че стана ясно, че нямаме с какви съоръжения да извършим издирването на пилота. Драмата е дългогодишна и тежка. Постоянно получаваме статистики на кое точно последно място сме. България драматично е изостанала. Не може да се случи всичко, за което се говори с такива платформи - най-новото е от 80-те г. на миналия век. Проста аритметика - 40 години са остарели", обясни Поптодорова.

 

Според нея страната ни се движи по "латентна линия, която се опитва да задържи инерцията от миналото". Това е и причината все още армията да лети на МиГ.

"Има упорство срещу това рязко и еднозначно България да премине и в технологичната зона на НАТО. Помните драмите покрай избора на Ф-16", припомни Поптодорова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6996 |11.06.2021 Татяна Кристи: До Кьовеши Гешев изглежда като малоумен милиционер . 14| 7444 |11.06.2021 Виктория Василева от ИТН: Не може повече да се появява такова явление като Гешев . 9| 5672 |10.06.2021 Адв. Екимджиев: Ще има осветяване на още хора по закона ”Магнитски” . 18| 8316 |10.06.2021 Сийка като нищо ще забатачи още повече ведомството, което е най-близо до Господ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads