Реклама / Ads
1| 2469 |09.05.2024 НОВИНИ

Посланикът на Грузия във Франция подаде оставка заради проектозакона за "чуждестранните агенти"

.
Източник: БГНЕС
Посланикът на Грузия във Франция подаде оставка заради проектозакона за "чуждестранните агенти", ставайки първия високопоставен грузински служител, предприел тази стъпка, съобщи Ройтерс.
 

Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждо влияние, ще отклони Тбилиси от пътя към европейска интеграция, посочи посланикът Гоча Джавахишвили. "Сегашното напрежение и климатът, породени от обновения проектозакон в отношенията ни с нашите чуждестранни приятели и партньори, правят моята мисия изключително трудна", отбеляза той в социалните мрежи.

 

В Грузия бяха организирани масови демонстрации срещу законопроекта, чиито противници го смятат за авторитарен и вдъхновен от приети в Русия закони.





Посланик Джавахишвили коментира, че не познава лично грузински служители или дипломати, "открито проруски настроени", но проектозаконът "може да е някаква тактика за постигане на определена цел".

 

„Вече не виждам ролята и ресурсите си в тази посока: придвижване към Европа“, категоричен бе той.

 

В средата на април в Тбилиси избухнаха улични протести, след като управляващата партия „Грузинска мечта“ обяви плановете си отново да внесе в парламента законопроекта за чуждестранните агенти, от който се отказа миналата година след масови протести. Протестиращите се събираха почти всяка вечер в Тбилиси, за да изразят несъгласието си със законопроекта и бяха посрещани от полицията с водни струи, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Десетки демонстранти бяха арестувани, а над 10 – приети в болница.





Грузинското правителство твърди, че законът е необходим, за да се гарантира, че чуждестранното финансиране на НПО е прозрачно. Очаква се законодателите да гласуват и на трето четене законопроекта в понеделник.

 

Днес грузинското вътрешно министерство информира, че е арестувало шестима души за нападение над полицаи и нанасяне на щети по време на предишни протести.





ЕС осъди законопроекта и поясни, че приемането му може да застраши кандидатурата на Грузия за присъединяване към блока. Специалният представител на ЕС за Южен Кавказ Товио Клаар отбеляза днес, че "сърцето му се свива" от ситуацията в Грузия.

 

"Предполага се, че отношенията ни се основават на споделени ценности и на подкрепа за силно гражданско общество, в което списъците с "врагове на народа" и анонимните телефонни обаждания нямат място", категоричен бе той в "Екс".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2407 |09.05.2024 Израелски танкове и изтребители бомбардираха днес части на град Рафах . 0| 2269 |09.05.2024 Кметът на Русе Пенчо Милков награди млади таланти в национален конкурс за Деня на Европа . 2| 2390 |09.05.2024 Зеленски: Ако бъдат ускорени доставките на оръжия, ще можем да спрем окупаторите на изток . 8| 6494 |09.05.2024 Трайчо Трайков се извини за реорганизацията на ключови столични булеварди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads