Реклама / Ads
4| 4118 |30.12.2014 НОВИНИ

Посланикът ни в Рим: Четирима от 7-те спасени българи са на военен кораб

.
Марин Райков
Местоположението на 7-те спасени от ферибота “Норман Атлантик” българи е ясно. Четирима се намират на италианския военен кораб “Сан Джорджо”, който обаче още не е тръгнал към брега в Бриндизи,тъй като продължава да участва в издирвателните операции. Четиримата са Асен Асенов, Вергил Доспатлиев, Стаменка Аргирова и Радка Тодорова. Това съобщи посланикът ни Марин Райков.
 

Галин Хайтов е в болница в този град, тъй като е със счупено рамо и го очаква хирургическа интервенция. Бил е евакуиран с хеликоптер от малтийски кораб заради нараняването си, разказал самият той на посланика. Всички документи на Хайтов изгорели в пожара.

 

На същия плавателен съд е бил и Красимир Естов, който е добре със здравето.

С него също е установена връзка.

Все още обаче не е ясно къде на брега ще акостира този кораб.

 

В болница в Лече е бил и Марио Мосавицки, който е бил прегледан, установено е, че състоянието му е добро, и си е тръгнал.

“Колкото до останалите 4-ма, имената на двама от тях – мъж и жена (Виолета Папарева и Димитър Дечев), ни бяха подадени от техни роднини, но се оказа, че те никога не са имали намерение да се качват на кораба.

Имената на другите две жени – С. Божилова и П. Ненова, фигурират в гръцкия списък, но не са в официалните италиански списъци. Това ни бе потвърдено многократно. Не е имало и обаждания от притеснени роднини, които да сигнализират, че жени с такива фамилии може да са на ферибота”, каза Марин Райков за "24 часа". Той увери, че до момента

сред загиналите10 души няма информация за български граждани.

Посланикът ни потвърди казаното от италианска страна, че в списъците цари объркване и не е ясно колко точно хора е имало на борда.

 

По последни данни, които са му били съобщени, те са били 499, като по списък са 478. Установени са трима нелегални от Афганистан и Сирия и 18 качени допълнително.

Райков е получил уверение, че до вечерта ще му бъдат изпратени 499-те

имена, за да провери дали след допълнително качените няма българин.

 

В последните 24 часа посланикът е бил на всеки 30 минути във връзка с министъра на външните работи Даниел Митов, за да го информира за развитието на случая. На сънародниците ни, които са загубили документите си в пожара, ще бъде оказана помощ да отидат до Рим, тъй като само там може да се издават пасавани.

“Пасаван на място не можем да издадем, тъй като има изисквания и правила, в противен случай документът няма да бъде законен. С италианската страна сме договорили, който от българите иска да остане там, че ще има осигурен хотел”, каза посланикът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5052 |29.12.2014 МВнР успокои: Всички българи на борда на горящия ферибот са спасени . 0| 4680 |29.12.2014 Спасен пасажер: Видях поне четирима мъртви на ферибота . 3| 4697 |29.12.2014 Външно: Още двама българи са спасени от ферибота . 0| 4938 |29.12.2014 222 човека са спасени от горящия ферибот, олио причинило пожара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads