Реклама / Ads
24| 3490 |15.02.2022 НОВИНИ

Посланикът на Украйна: Руските войски не се изтеглят. Увеличават се

.
Киев няма доказателства, че руските войски се изтеглят от границата с Украйна. За спад на напрежението не може да се говори. Напротив - руските военни продължават да се увеличават.
 

Това заяви пред Българското национално радио посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.

 

Коментарът му идва непосредствено след като Кремъл обяви, че изтегля част от силите си от границата с Киев към техните постоянни бази - първата сериозна стъпка към деескалация на продължаващото седмици наред напрежение. Освен това преди дни стана ясно, че Украйна възнамерява да даде на заден ход в намерението си да се присъедини към НАТО, което бе знак, че Русия може да получи едно от ключовите си искания. 

 

Москаленко обаче заяи - Киев няма да се откаже от намерението си, за да избегне война с Русия. Украинският посланик допълни още, че Киев се отнася скептично към твърденията, че Москва изтегля войските си. 

 

“Ситуацията остава доста напрегната. ... Имаме свидетелства, че броят на руските войски, които се намират по периметъра на Украйна, продължават да се увеличават. Както и на територията на Беларус, така и на руските територии, и в окупирания Крим, в окупирания Донбас, в акваторията на Черно и Азовско море и в Керченския проход. Над 30 кораба продължават да блокират цялото крайбрежие на Украйна", подчерта украинският посланик.

 

По думите му Киев се готви за различни сценарии, в това число и за най-лошия.

"Ако се стигне до военни действия, ще има проблеми с газовите доставки. Това е абсолютно обективно и не е трудно да се предположи, че това ще се случи. ... При военни действия е естествено да има и бежанци".


Според него липсата на отговор от страна на Москва на искането на Украйна за спешна среща в рамките на ОССЕ може да се обясни с общото поведение на Руската федерация:

"Това е продължение на една фундаментална позиция на Русия на водене на война срещу Украйна с всички възможни средства и способи, която започна от 2014 година с нападение, окупация и анексия на Крим и с нападение на Източна Украйна".

 

Посланик Москаленко съобщи, че страната му се нуждае от финансово-икономическа и военно-техническа помощ. Той изрази очакване на КСНС при президента Румен Радев да бъде потвърдена позицията на България за непризнаване на анексията на Крим и подкрепа на европейските санкции срещу Русия. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6868 |13.02.2022 Посланикът на Северна Македония в ЕС е включен в преговорите с България . 8| 3948 |11.02.2022 Кирил Петков пред BBC за конфликта Русия-Украйна: Думата „слабост“ на НАТО не е свързана с България . 25| 3497 |11.02.2022 Байдън към американците в Украйна: Напуснете територията й . 19| 3051 |09.02.2022 Янев: Поддръжката на руските МиГ-ове от фирми без връзка с производителя е рисковано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads