Реклама / Ads
9| 4187 |10.12.2021 НОВИНИ

В последните си дни като министър Кацаров дава зелена светлина за строежа на частна мегаболница

.
д-р Стойчо Кацаров
Разрешение за строеж на частна мегаболница щял да издаде служебният министър на здравеопазването в последните си дни на поста. Става дума за същото лечебно заведение, което замеси Стойчо Кацаров в скандал само допреди няколко месеца.
 

Болница “Сърце и мозък” е проект на “Чайкафарма”. Става дума за лечебно заведение с около 500 легла, клиники от всички основни специалности и високи технологии. Предвижда се и хеликоптерна писта. Договорката за изграждането й е още през месец май. “Чайкафарма” купува терена за близо 15 млн. лева. Започнала е процедура за строеж на завод за медикаменти, а после е представено и инвестиционно предложение на същия терен да се изгради многопрофилна болница. 

 

Инвестиционното предложение бе публикувано и на сайта на Столичната община още през април. Според медийни публикации искането за откриване на нова болница е внесено в МЗ веднага след началото на мандата на здравния министър Стойчо Кацаров.

Твърди се, че разрешенията за дейността на болницата се придвижват необичайно бързо, а строежът е започнал много преди инвеститорът ад получи разрешение за медицинска дейност. Днес вече стана ясно - ще бъде издадено разрешително за строеж. 

 

В разгара на скандала се стигна и до намесата на президента Румен Радев. Мегаболницата се превърна в разделителна линия между президента и назначения от самия него здравен министър в лицето на Кацаров. Радев изрази притеснения, че в разгара на пандемията страната ни се нуждае от подготовка и мобилизация заради епидемията от COVID-19. 

 

Освен това България е на първо място по брой болнични легла на 100 000 души. Страната страда и от недостиг на медицински кадри - проблем, който се изостри допълнително в разгара на пандемията. Стоят въпросите - кому е нужна нова частна болница, кой ще работи в нея, кой ще плаща. 

 

Въпросът със “Сърце и мозък” бе повдигнат по време на изслушване на Кацаров в Народното събрание днес. Козусът бе поставен на дневен ред от бившия министър на ГЕРБ д-р Костадин Ангелов. 

 

Кацаров съобщи, че въпросната болница тази година е поискала две разрешения за дейност - едното в Бургас, а другото в София (Казичене). 

 

"Разрешението за Бургас сте го издали Вие, проф. Ангелов", посочи служебният здравен министър. 

 

По повод уточнението на депутата от ГЕРБ, че Кацаров е в близки отношения с инвеститора "Чайкафарма" министърът заяви:

 

“Няма значение кой с кого се познава, ако отговаря на написаните правила – получава разрешение. Проектът има положителни становища от НЗОК, ИАМН, БЛС и Столична РЗИ. Единствената причина да не издам разрешени досега е, че исках лично да се уверя, че всичко с документацията е наред”. 

 

Кацаров бе категоричен - нарушение на закона било да не се издаде разрешително, при положение, че документите са изрядни. Служебният здравен министър посочи, че държавата може да бъде съдена заради допуснати полза. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3447 |10.12.2021 Комитова още няма покана за регионален министър в редовен кабинет. Смятала да се оттегли . 7| 2915 |10.12.2021 Николай Денков се чувствал като ”лошото ченге” заради министерството на здравеопазването . 4| 4774 |10.12.2021 Покрай ”професор” Венелин Терзиев проверяват и служебния министър на икономиката за плагиатство . 27| 12341 |10.12.2021 Мира Баджева: Учудващо е, защо Нинова не припознава Бойко Рашков като свой министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads