Реклама / Ads
3| 4451 |07.05.2008 НОВИНИ

Потвърдиха условната присъда на Максим Стависки

.
Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки от 2,5 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок.
 
Присъдата бе издадена на 30 януари т.г. от окръжните магистрати в Бургас. Фигуристът бе лишен и от правото да шофира за 4 години. Той трябва да плати и по 90 хиляди лева за неимуществени вреди на родителите на загиналия при предизвиканата от него катастрофата миналото лято Петър Петров, 5 хиляди лева за имуществени вреди, както и 80 хиляди лева на бащата на тежко пострадалата Мануела Горсова. Стависки е обвинен и осъден за шофиране в нетрезво състояние, причиняване на катастрофа, смърт и тежка телесна повреда при пътен инцидент на 6 август край река Ропотамо. Апелативният съд се е съобразил с фактите, че Максим Стависки е признал изцяло вината си и делото се е гледало по съкратената процедура, което изисква присъда под предвидения в закона минимум, предаде Дарик радио. Според магистратите Окръжният съд е дал правилна оценка на деянието, като то е определено като „несъзнавана непредпазливост”. Съдът е отчел високата степен на обществена опасност на деянието и резултата - смърт и тежка телесна повреда, повече от два пъти над допустимата концентрация на алкохол в кръвта и превишена скорост. От друга страна са отчетени и смекчаващите вината обстоятелства – фактът че, Максим е помогнал на пострадалите, изразеното от него искрено съчувствие и разкаяние, изрядното му процесуално поведение, както и самите му лични качества. Според съда не е необходимо наказанието да бъде ефективно изтърпяно, защото важен критерий за условното осъждане е личната превенция. Самата осъдителна присъда и последиците на условното осъждане ще бъдат достатъчни именно за неговата лична превенция, пише още в мотивите. Решението на бургаския Апелативен съд подлежи на обжалване или протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7109 |30.01.2008 Максим Стависки с условна присъда и отнета книжка . 2| 5697 |13.01.2008 Бащата на Мануела се отказва от иска за 2 млн. лв., ако Максим плати лечението й в Израел . 2| 6734 |28.11.2007 След дълга кома жертвата на Стависки диша сама . 4| 5214 |18.10.2007 Албена и Максим: На дъното сме, живеем ден за ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads