Реклама / Ads
4| 2963 |12.05.2021 НОВИНИ

”Пребоядисаха“ сайта на НС за над 150 хил. лв. Пълен е с бъгове и пропуски

.
Източник: screenshot, сайт на Народното събрание
Минути след пускането на новия сайт на Парламента, програмисти „хакнаха“ интернет портала на институцията, за да покажат пропуски във функционалността и сигурността му.
 

В последния работен ден на 45-ото Народно събрание беше представен новият интернет портал на институцията, който струва 149 690 лв. без ДДС. Изпълнитeл нa пpoeĸтa e cтoличнoтo дpyжecтвo „Индeĸc – България“ ООД. Финансирането е с евросредства, като сайтът обновяван последно през 2010 г.

 

Според обществената поръчка – целта е „мoдepнизиpaнe paбoтaтa нa инcтитyциятa, yлecнявaнe нa зaĸoнoдaтeлния пpoцec, пoдoбpявaнe paзпpocтpaнeниeтo нa пyбличнa инфopмaция и cпoмaгaнe нa пpeĸия диaлoг нa нapoднитe пpeдcтaвитeли c тexнитe избиpaтeли“.

 

В официалната информация се уточнява, че новият сайт работел на всички съвременни платформи, като позволявал и достъп на хора с увреждания, а прякото предаване на пленарните заседания е изнесено на стартовата страница.

 

Експерти в областта обаче алармираха, че има проблеми при работата му. Появиха се съмнения, че проектът е надценен и свършената работа не отговаря на получената сума. Критика имаше и от страна на част от вече бившите депутати, а за капак сигурността на портала днес беше демонстративно компрометирана.

 

Бъг в системата – какви пропуски видяха програмистите

 

Пред bTV програмистът Николай Костов, който има дългогодишен опит в създаването на уебсайтове и е лектор по софтуерно инженерство, обясни как трябва да изглежда един институционален сайт и какви пропуски вижда той в новия интернет портал на Народното събрание.

 

Той разказа, че още вчера е тествал функционалността на сайта и е открил редица проблеми в менюто и заглавната страница. По думите му бъговете са малки и не пречат на цялостното потребителско изживяване, като е установил, че програмисти веднага започнали да работят върху отстраняването им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3838 |18.04.2021 Пълен абсурд: Автомобил пропадна в шахта в Пловдив . 8| 3414 |15.04.2021 Иво Инджов: Новото НС е в пълен контраст с опитомения, сив и безличен парламент . 14| 12501 |16.03.2021 ДКЦ пита проф. Слатински: Вие в кой свЕт живеете? Не знаете ли че е пълен хаос в тая държава? . 28| 7361 |16.03.2021 Готвят пълен локдаун на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads